Heves vita övezi a migráció kérdését Franciaországban

Barnier az elmúlt napokban centrista és jobboldali politikusokkal találkozott, hogy többségi támogatást szerezzen a kormány programjához, kijelölve a közös prioritásokat.

A bevándorlás ügyében viszont máris itt az első vitatéma – írja az Euractiv. Mivel Barnier-t elutasítja a nemzetgyűlési választásokon egyébként győztes baloldal, a kormányfőnek a Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés szavazataira lenne szükség – ha ők nem támogatják a Barnier-t, akár meg is buktathatják bármikor.

Barnier ennek megfelelően a migrációt emelte föl az egyik fő politikai ügyének, egy minapi tévéinterjúban arról beszélt, hogy a migráció nincs ellenőrzés alatt, ellenben azt ígéri, hogy szigorral és elszántsággal fogja kontroll alá venni.

Michel Barnier egyébként már korábban is keményvonalas kijelentéseket tett a bevándorlás kapcsán, javasolt már bevándorlási moratóriumot is, hogy befejezzék az illegális migránsok beáramlását. Ehhez „alkotmányos pajzsot” is teremtene – magyarul az alkotmány módosításával kerülnék ki a nemzetközi intézmények migrációügyi nyomását a francia helyzet rendezésére.

Barner drasztikusan csökkentené a családegyesítéseket, fokozná a deportálásokat, befejezné az illegális migránsok ingyenes orvosi ellátását is.

„Tagadhatatlan, hogy Michel Barnier-nek, úgy tűnik, azonos az álláspontja a migrációról a miénkkel” – ismerte el Marine Le Pen, aki beleegyezett abba, hogy esélyt ad Barnier-nek a kormányzásra ahelyett, hogy rögtön megbuktatnák őt a nemzetgyűlésben.

Ugyanakkor magának az elnöknek is van pártja, akik viszont sokallhatják Barnier keményvonalasságát. A Macron-féle Demokrata Mozgalom egyik politikusának, Frédéric Petit-nek nem tetszik, hogy a Republikánusok politikusai kerülnek fontos minisztériumi székekbe, és nem támogatják a bevándorlásügyi minisztérium felállítását sem.

Végső soron megtörténhet, hogy a Macron által jelölt Barnier annyira jobbra viszi a saját migrációs politikáját, hogy az Le Penéknek megfeleljen, ellenben elveszíti a támogatást pont az elnök pártja részéről – amely egy újabb csavar lesz az eddig is bonyolult francia kormányalakítási történetben.

Elolvasom a cikket