Ezeket az élelmiszereket tilos hosszú ideig a fagyasztóban tárolni

Vízben gazdag gyümölcsök és zöldségek: az olyan gyümölcsök és zöldségek, mint például az uborka, a paradicsom, a saláták, a retek és az eper nem viselik jól a hosszan tartó fagyasztást. Magas víztartalmuk jégkristályok képződését okozza, amelyek jelentősen rontják az állagukat, és végül puhává teszik őket néhány hónapos fagyasztóban tartás után. Ezért a legjobb, ha ezeket az élelmiszereket a fagyasztástól számított hat hónapon belül elfogyasztja.

Tejtermékek: a tejtermékeket sem szabad hosszú ideig fagyasztóban tárolni. A kemény sajtok, mint például a parmezán, akár hat hónapig is elviselik a fagyasztást, de ezen túlmenően elvesztik ízüket és minőségüket. Mi több, a hosszan tartó fagyasztás a hideg ellenére is elősegíti a baktériumok elszaporodását. Lágy sajtoknál, mint például a brie vagy a camembert, a legjobb, ha elkerüljük a fagyasztást. A sózatlan vaj körülbelül három hónapig tárolható a fagyasztóban, a sózott vaj pedig a só tartósító tulajdonságainak köszönhetően akár 12 hónapig is eltartható.

Tojás: a tojás és a fagyasztó nem a legjobb párosítás. A nyers tojás lefagyasztása rossz ötlet: a benne lévő folyadék fagyás közben kitágul, amely megrepeszti a héjat, és használhatatlanná teszi a tojást. A főtt tojás, különösen a fehérje, gumiszerűvé válik. Ha valahogyan muszáj, akkor felvert állapotban fagyasszuk le, de így sem annyira ajánlott.

Húsok: a nyers húsok körülbelül nyolc hónapig állnak el a fagyasztóban. Ezen az időszakon túl a hús minősége jelentősen romlik. A húsban jelenlévő víz jégkristályokat képez, amelyek megváltoztatják annak állagát, így a hús kevésbé puhává és ízletessé válik. Ezenkívül bár a fagyasztás lelassítja a mikrobák növekedési ütemlt, de nem állítja meg teljesen. Ha túl sokáig lefagyasztott húst fogyaszt, nagyobb az esélye az ételmérgezésnek.

Bármit is tesz a fagyasztóba, a legfontosabb a jó csomagolás, így elkerlhető a jégkristályok képződése. Ügyeljen arra is, hogy a csomagoláson szerepeljen a fagyasztás dátuma, hogy nyomon követhesse, mióta van ott.

Elolvasom a cikket