Az űrben rekedtek a NASA asztronautái

A NASA űrhajósa szerint a Starliner személyzettel végrehajtott tesztrepülése határokat feszegetett.

Butch Wilmore elmondta, hogy bár vannak problémák, nagyon szerencsésnek érzi magát, hogy most az ISS-en lehet, mielőtt a SpaceX Crew Dragon februárban érkező űrhajójával biztonságban haza tudna utazni. A NASA űrhajósa így nyilatkozott:

„Nyilvánvaló, hogy amikor olyan problémák vannak, mint amilyenek most felmerültek, akkor változtatásokat kell végrehajtani. A Boeing egyetért ezzel. Mindannyian egyetértünk ezzel. A Starliner személyzettel végrehajtott tesztrepülése határokat volt hivatott feszegetni. És amikor az ember olyan dolgokat csinál űrhajókkal, amilyeneket még soha nem csináltak, akkor találni fog néhány szokatlan dolgot” – mondta el. Ez számukra azt jelenti, hogy a jövő évig bizonytalan a visszatérésük.

A két űrhajós rengeteg kérdésre válaszolt már, például, hogy mennyire aggódnak, és mit tesznek annak érdekében, hogy elfoglalják magukat, azonban nemrég azt is elmondták, melyek azok a változtatások, amelyeket szerintük mindenképpen meg kellene tenni.

„Nagyon szerencsések voltunk, hogy van űrállomásunk, és hogy lehetőségünk volt maradni, és lehetőségünk volt más módon visszatérni” – mondta el Butch Wilmore, aki úgy véli, hogy ha a NASA legénységének több ideje lett volna kitalálni a dolgokat, akkor a Boeing-kapszulával is hazatérhettek volna.

„Eljutottunk volna arra a pontra, hogy a Starlinerrel visszatérhettünk volna. De egyszerűen kifutottunk az időből” – magyarázta el, miért kellett más módot választani a visszatéréshez.

A beszámolók szerint, amíg ők ketten a kapszulában voltak, problémák adódtak a meghajtással és a tájékozódással, sőt, arról is beszámoltak, hogy furcsa zajt hallottak, amelyet a NASA azóta megerősített, és a zaj forrásaként a hangszórót jelölte meg. Ám úgy tűnik, ezek a problémák nem befolyásolták az űrhajót, amikor a páros biztonságával kapcsolatos félelmek ellenére szeptember 6-án sikerült gond nélkül visszatérnie a Földre, és landolt Új-Mexikóban.

A két űrhajósnak így csaknem nyolc hónapot kell várnia arra, hogy hazatérhessenek, amely azt jelenti, hogy az űrben felmerült problémák miatt idén a karácsonyt is kihagyják a családjukkal. Wilmore-t azonban nem viselte meg túlságosan a dolog, és kifejtette, hogy nem tartott túl sokáig, amíg alkalmazkodott a megváltozott tervekhez, és bosszankodni sem hajlandó emiatt, mert teljesen haszontalannak tartja.

Űrhajóstársa, Suni Wiliams pedig azt nyilatkozta, hogy az űr az a hely, ahol boldognak érzi magát.

Elolvasom a cikket