Az uborkafogyasztás veszélyei

Elmondása szerint a 96 százalékban vízből álló termék segít fenntartani a szervezet vízháztartását, javítja az emésztést és eltávolítja a méreganyagokat a szervezetből. Ezenkívül az uborka nagyon kevés kalóriát tartalmaz – mindössze 16 kalóriát 100 grammonként, így a zöldség ideális azok számára, akik figyelnek az alakjukra.

Az uborka K-, C-, A-vitamint, magnéziumot, káliumot és folsavat tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek a véralvadáshoz, a látáshoz, a csontok egészségéhez, a bőrhöz és az immunrendszerhez. Az uborka flavonoidokat és tanninokat tartalmaz – antioxidánsokat, amelyek segítenek leküzdeni a káros szabad gyököket és megvédik a sejteket a károsodástól. Hidratáló, frissítő és dekongesztáns tulajdonságai miatt az uborkát gyakran használják a kozmetikában.

Az uborkának azonban vannak ellenjavallatai is.

„Egyes embereknél fennáll az allergiás reakció veszélye – viszketés, kiütés, duzzanat” – figyelmeztetett Bystrov a RIA Novostinak adott interjújában. Az uborka csökkentheti a véralvadásgátló szerek hatását, ezért aki véralvadásgátlót szed, ne vigye túlzásba ezt a zöldséget. Az uborka oxalátokat is tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak a vesekő kialakulásához az erre a betegségre hajlamos embereknél.

Hozzátette, hogy az uborka mértékkel történő fogyasztása jelentős egészségügyi előnyökkel járhat, de fontos figyelembe venni a szervezet egyéni sajátosságait, és ha krónikus betegségben vagy allergiában szenved, forduljon orvoshoz.

Elolvasom a cikket