Varga Mihály: A kormány folyamatosan növeli az egészségügy forrásait

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a kormányváltás óta mintegy harmincezer milliárd forint jutott a költségvetésből egészségügyi célokra, csak az idei büdzsében 3200 milliárd forint jut az ágazatra.

A tárcavezető emlékeztetett: a baloldal az egészségügyben felhalmozódott problémákra abban látta a megoldást, hogy elvontak az ágazattól 600 milliárd forint forrást, több tucat kórházat zártak be, 16 ezer kórházi ágyat szüntettek meg. A 2010-ben megválasztott nemzeti kormány megkezdte az egészségügyi infrastruktúra fejlesztését, valamint az ágazatban dolgozó orvosok, nővérek és más személyzet béreinek rendezését. A miniszter rámutatott: az idei költségvetésben bő 2000 milliárd forinttal több forrás jut az ágazatnak, mint a 2010-es, utolsó baloldali kormány által benyújtott költségvetés kerete.

Mint mondta: „Az elmúlt időszakban több mint 500 milliárd forintnyi fejlesztést hajtottunk végre az egészségügyben. Felújítottunk 91 vidéki kórházat, 54 rendelőintézetet, 107 mentőállomást, továbbá létrejött 23 új rendelőintézet és 41 új mentőállomás.”

A Magyar Falu Program keretében több mint 600 orvosi rendelő épülhetett vagy újulhatott meg. Az orvosi bérek terén a közelmúltban az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb béremelési programjának végrehajtása mellett az ápolók bérét is jelentősen növelték, a szükséges forrásokat a költségvetés biztosította. Varga Mihály hozzátette: a nehéz világgazdasági folyamatok ellenére is 2000 milliárd forintnyi állami beruházást valósítottak meg Magyarországon idén, amelynek a most átadott, új traumatológiai részleg is részét képezi. A tárcavezető emlékeztetett: a magyar gazdaság már idén visszatér a fenntartható növekedési pályára, amely további lehetőséget teremt az egészségügyi fejlesztéseknek is. A kormány a hiány fokozatos csökkentésével, az egyensúlyi mutatók javításával is segíti a gazdaságban a pozitív folyamatok fenntarthatóságát – jegyezte meg a miniszter.

Elolvasom a cikket