A magyar elnökség megkongatta a vészharangot

MH/ MTI
2024. szeptember 17. kedd. 13:27
Frissítve: 2024. szeptember 17. 13:31

Európának versenyképességi fordulatra van szüksége, hiszen 1995-ben a termelékenység hatékonysága 95 százalékos volt az Egyesült Államokhoz képest, míg most nyolcvan százalékon áll ez a mutató – mondta kulturális és innovációs miniszter kedden az uniós elnökségi ülés második napján Budapesten.

Hankó Balázs a kutatási miniszterekkel való találkozó előtt elmondta, hogy nyolc százalékkal csökkent az elmúlt évtizedekben az Európai Unió tudományos eredményessége, és a közösség lemaradt Kínához és az Egyesült Államokhoz képest.

„Mindemellett azt is látjuk, hogy az ötven legnagyobb technológiai cégből csak négy van az Európai Unióban, és a kockázati tőke aránya is ötszázalékos” – fogalmazott, hozzátéve, hogy ez az arány az Egyesült Államokban ötven százalék. Kifejtette, hogy a versenyképességi fordulathoz csökkenteni kell a kutatási hálózatok széttöredezettségét.

Szólt arról is, hogy miközben az unió lakosságának 24 százaléka él Közép-Európában, a kutatási forrásoknak csupán a nyolc százaléka jut el ebbe a régióba, tehát csökkenteni kell az unió régiói közötti különbségeket a források tekintetében.

Hozzátette, hogy a magyar felsőoktatási modellben megduplázódott a doktori hallgatók, valamint a kutató-fejlesztők száma, megháromszorozódott az innovációs források mennyisége. „Azaz a magyar modellt ajánljuk ma is az Európai Unió figyelmébe” – hangsúlyozta.

Elolvasom a cikket