Ez a paprika és az alma esetében bizonyított. Logikusan ugyanez a szabály érvényes a színes paradicsomra is – írja a Sports.kz.
A paradicsomok széles választéka létezik. Nemcsak pirosak vagy sárgák, hanem narancssárgák, lilák, rózsaszínűek, csíkosak és feketék.
Ezek a leggyakoribb paradicsomok szervezetre gyakorolt hatásai
Vörös paradicsom
Gazdag likopinban, egy antioxidánsban, amely véd a szabad gyökök ellen. Tartalmaz továbbá A-, C-vitamint, káliumot.
Rózsaszín paradicsom
Gazdag antociánokban, egy antioxidánsban, amely csökkenti a gyulladást. C- és A-vitamint, valamint káliumot is tartalmaz.
Sárga és narancssárga
Magas a karotin-tartalmuk, ez egy antioxidáns, amely véd a szív- és érrendszeri betegségek, a rák ellen. C-vitamint, B6-vitamint és káliumot is tartalmaz.
Összetételükben hasonlóak a narancssárga paradicsomhoz. Béta-karotint tartalmaznak, erősítik az immunrendszert, számos betegség ellen védenek, C- és A-vitaminban gazdagok.
Zöld paradicsom (éretlen)
Kevesebb tápanyagot tartalmaznak, mint az érett gyümölcsök, de van bennük C- és K-vitamin, sok vas és kálium.
Fekete paradicsom
Antociánokat tartalmaznak, javítják a látást és az agyműködést, valamint C-vitamint, vasat és rezet tartalmaznak.
Ezek a paradicsomok több antioxidánst tartalmaznak, mint a hagyományos paradicsomfajták, és egészségesebbnek számítanak.
Érdemes azonban megjegyezni, hogy a paradicsom színe szinte semmilyen hatással nincs az ízére, a fő tulajdonság, amire vásárláskor figyelni kell, a minőség.