Több ezer évnyi küzdelem a rákkal

Eib Zoltán
2024. szeptember 18. szerda. 6:35

A rák nem új keletű betegség. Az emberiség történetének különböző időszakaiban is találkozhatunk a betegség nyomaival. Az egyik legrégebbi dokumentált eset az ókori Egyiptomból származik, i.e. 3000 körüli időkből, amikor Edwin Smith gyűjteményében fellelhető papiruszokban említést tesznek egy mellrákos esetről. Hippokratész, az orvostudomány atyja, az i.e. 5. században már leírta a rák különböző típusait, és a „karcinosz” görög szót használta, amely később a karcinóma szót eredményezte. A régebbi rákos eseteket vizsgáló kutatások alapvető problémája, hogy a rák elsősorban a lágyrészek betegsége. Csak a csontráknál indul meg a fosszilizáció folyamata. A régészek által talált legrégebbi rákos eset több mint 240 millió éves. Egy teknősbékában találták meg, akinek agresszív csontrákja volt. Az emberi ősöknél 2 millió (1,98 millió) éves Australopithecus csontokban találtak csontrákra utaló nyomokat.

A karcinóma az egyik legkomplexebb és legsúlyosabb betegség, amely a sejtjeink normális működésének zavarából ered. Lényege, hogy a test sejtjei kontrollálatlanul kezdenek szaporodni, ami tumorok kialakulásához vezethet. Ezek a tumorok lehetnek jóindulatúak, amelyek általában nem terjednek át más szervekre, és gyakran sebészi úton eltávolíthatók. Azonban, amikor a sejtek rosszindulatúvá válnak, képesek betörni a környező szövetekbe és szervekbe, valamint elterjedni a test más részeibe. Ezt a folyamatot metasztázisnak nevezzük.

A rák története során mindig is jelen volt az emberi populációkban, azonban a betegség elterjedtsége és súlyossága az utóbbi évszázadokban drámai módon megnőtt. Ennek oka részben a megnövekedett várható élettartam és a modern életmód változásai, mint például a dohányzás, a környezetszennyezés, és a helytelen táplálkozás.

A rák ma a világ egyik leggyakoribb és legveszélyesebb betegsége. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2020-ban világszerte körülbelül 19,3 millió új rákos esetet diagnosztizáltak, és mintegy 10 millió ember halt meg a betegség következtében. Ez azt jelenti, hogy a rák a globális halálozások második leggyakoribb oka, közvetlenül a szív- és érrendszeri betegségek után.

Az Egyesült Államokban, amely a világ egyik legfejlettebb egészségügyi rendszerével rendelkezik, 2024-ben előrejelzések szerint több mint 1,9 millió új rákos esetet fognak diagnosztizálni, és több mint 600 000 ember fog meghalni a betegség következtében. Európában a rák halálozási aránya különösen magas Kelet-Európában, ahol a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a kevésbé fejlett egészségügyi ellátórendszer jelentős szerepet játszik a betegszám növekedésében.

A kórnak több mint 100 különböző típusa létezik, amelyek mindegyike különböző sejttípusokból indul ki és eltérő módon viselkedik. A leggyakoribb típusok közé tartozik a tüdőrák, a mellrák, a vastagbélrák és a prosztatarák. A tüdőrák a világon a leggyakoribb halálos rákbetegség, különösen a dohányzással összefüggő magas kockázat miatt. 2020-ban mintegy 2,2 millió új esetet diagnosztizáltak, és 1,8 millió haláleset köthető a tüdőrákhoz. A mellrák a nők körében a leggyakoribb daganatos betegség, évente mintegy 2,3 millió új esettel világszerte. A halálozási arány azonban alacsonyabb a tüdőrákhoz képest, ami a korai felismerés és a hatékony kezelési lehetőségek eredménye. A vastagbélrák a harmadik leggyakoribb rákos megbetegedés világszerte, 2020-ban 1,9 millió új esettel. A helytelen táplálkozás és az ülő életmód jelentik a fő kockázati tényezőt.

Bár a rákos megbetegedések és halálozások száma riasztó, az orvostudomány fejlődése lehetőséget ad a hatékonyabb kezelésekre és a túlélési arányok javítására. Az immunterápia, a célzott terápiák és a genetikai kutatások ígéretes eredményeket mutatnak. Ugyanakkor a megelőzés is kulcsfontosságú: a dohányzás mellőzése, az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a szűrővizsgálatok mind hozzájárulhatnak a rák megelőzéséhez.

Összegzésképpen elmondható, hogy a rák továbbra is az egyik legnagyobb egészségügyi kihívás marad a 21. században. A betegség globális terjedése és súlyossága komoly figyelmet igényel, és csakis az orvostudomány folyamatos fejlődése, valamint a megelőzés és a korai felismerés révén csökkenthetjük a rák hatását az emberiségre.

Elolvasom a cikket