Megtalálták a legritkább emu tojásait

Az Ausztrál Erdészeti Vállalat munkatársai fontos felfedezést tettek: megtalálták a világ egyik legritkább madarának, a parti emunak a tojásait. Az eset a fakitermelési munkálatok előtti rutinellenőrzés során történt, amikor a veszélyeztetett fajokat ellenőrizték – tájékoztat a gismeteo.ru.

A parti emuk, amelyek genetikailag különböznek a közönséges emuktól, egykor Új-Dél-Wales északkeleti partvidékén éltek és kulcsszerepet játszottak az ökoszisztémában. A ragadozók és az antropogén tényezők miatt 2002 óta veszélyeztetettnek számítanak. Populációjuk mára kevesebb mint 50 egyedre csökkent – számol be a gismeteo.ru.

A tíz sötétzöld tojás megtalálása jelentős esemény volt. Chris Slade, a Forest Corporation vezető ökológusa szerint ez egy nagyszerű lehetőség volt a fiókák kikelésére. A fészekben maradt három tojásból kettő sikeresen kikelt, bár az egyikről kiderült, hogy nem életképes.

A felfedezés azonban vitát váltott ki, mivel a fészek megtalálása ellenére a fakitermelés folytatódik a területen. Sue Higginson zöldpárti képviselő szerint a 100 méteres záróvonal nem elegendő a populáció védelmére. Válaszul az erdészeti vállalat hangsúlyozta, hogy az erdőt helyreállítják és többszörös hasznosításra szánják.

Elolvasom a cikket