Félmillió dózis oltóanyagot rendeltek Afrikának

MH/MTI
2024. szeptember 18. szerda. 22:11

Az oltóanyagok igazságosabb elosztásáért küzdő – kormányok, alapítványok és magánszemélyek által finanszírozott – vakcinaszövetség szerdai közlése szerint az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF fogja leszállítani a vakcinákat az év végén az érintett afrikai államokba.

Afrikában az idén ismét terjed a majomhimlő, amelynek több mint 18 ezer feltételezett esetét mutatták ki a kontinensen. A megbetegedések zömét a Kongói Demokratikus Köztársaságból jelentették.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) augusztus 14-én nemzetközi egészségügyi veszélyhelyzetet rendelt el a Klád Ib vírusvariáns terjedése miatt, mert a szakemberek szerint ez a változat fertőzőbb és súlyosabb megbetegedést idézhet elő a korábban ismerteknél. A WHO szeptember 13-án engedélyezte a Bavarian Nordic majomhimlő elleni vakcináját.

A Gavi vakcinabeszerzéshez szükséges forrásokat a júniusban létrehozott vészhelyzeti mechanizmusán, úgynevezett Elsősegély Alapján keresztül fedezi.

Az Európai Unió, illetve tagországai, valamint a Bavarian Nordic már 620 ezer adag vakcinát ígértek az érintett afrikai országoknak. Japán egy másik fajta oltóanyagból további hárommillió dózist ígért.

Elolvasom a cikket