Kiderült, hogy mely embereknél csökken a szívroham és a stroke kockázata

A vizsgálatban 121317 felnőtt önkéntes vett részt, akiknek a felvételkor nem volt szívbetegségük a megfigyelési csoportban. Átlagéletkoruk 57 év volt, 45 százalékuk férfi volt. Az alanyokat arra kérték, hogy értékeljék a családdal, barátságokkal, egészséggel, pénzügyekkel és munkával kapcsolatos elégedettségüket, és egy speciális skálán jellemezzék boldogságszintjüket. A leíró kifejezések a „rendkívül boldog” személytől a „rendkívül boldogtalan” személyig terjedtek.

Az információgyűjtés után megkezdődött az önkéntesek megfigyelési időszaka. A tudósok 12 éven keresztül rögzítették a résztvevők kórtörténetében szereplő összes szív- és érrendszeri eseményt. Kiderült, hogy a szív- és érrendszeri betegségek általános kockázata 10-21 százalékkal alacsonyabb volt azoknál az embereknél, akik a legmagasabb életelégedettségi pontszámot kapták.

Konkrétan, a legboldogabb alanyoknál 44 százalékkal alacsonyabb volt a koszorúér-betegség, 45 százalékkal alacsonyabb a stroke, 51 százalékkal alacsonyabb a szívelégtelenség és 56 százalékkal alacsonyabb a szívroham kockázata.
További elemzések kimutatták, hogy a magas szintű jólétben élő emberek általában egészségesebb életmódot folytattak, és a szervezetükben alacsonyak voltak a gyulladásos markerek. Ezek a tényezők egyfajta védekezésként szolgálnak a szív- és érrendszeri betegségek ellen.

Elolvasom a cikket