Izrael még Amerika előtt is titkolta a személyi hívók felrobbantásának tervét

G. Fehér Péter
2024. szeptember 19. csütörtök. 6:14

Miért használt a Hezbollah személyi hívókat mobiltelefonok helyett?

Természetéből adódóan a személyi hívó használata a lehallgatás elkerülése érdekében biztonságosabb, mint a mobiltelefon. Ennek oka, hogy az adatátvitel alapvetően rádióhullámok segítségével történik. Vagyis, a rendszer nem csatlakozik az internethez, vagy a közösségi médiához. Viszont a személyi hívóknak is átjátszó állomásokra van szükségük, amelyek lehetővé teszik az ellenfél számára, hogy elektronikusan gyűjtse a jeleket és azt is, hogy a személyi hívókon szoftvermódosításokat hajtson végre. Vagyis meg lehetett fertőzni a személyi hívókat is olyan rosszindulatú programokkal, amelyek felülírják a készülékben lévő szoftvert. Az ilyen műveletekhez azonban nagyobb felkészülés szükséges.

Hogyan tudta a Hezbollah megszervezni a személyi hívók kommunikációját?

Az a tény, hogy a hálózat lefedte Libanont és Szíriát, arra utal, hogy a Hezbollah mögött egy nagyon nagy apparátus áll. Érdekes lenne tudni, hogy melyik távközlési szolgáltató segítette a Hezbollahot a rendszer kiépítésében. Egy ilyen jelentős hálózat felállításához nem elégséges egy kis-, vagy közepes cég, jelentős méretű vállalat kell hozzá, tehát a nemzetközi informatikai közösségben a cég neve ismert kell, hogy legyen.

A robbantások milyen károkat okoztak a Hezbollahnak?

Valószínűleg komoly kommunikációs zavarokat okozhat a szervezetnek a robbantásos sorozat. A Hezbollah 5000 személyi hívót rendelt, ebből, a hírek szerint, közel 2800 robbant fel, 3250 ember megsebesült és összesen legalább 26-en meghaltak, valamint több száz walkie-talkie is hasonló módon megsemmisült. A nagyságrendből ítélve ez volt a Hezbollah „gerinc” kommunikációs eszköze. Tehát ebből arra lehet következtetni, hogy átmenetileg komoly gondjai lehetnek a szervezetnek a kapcsolattartás területén.

Miért „csak” 2800 darab személyi hívót robbantottak fel?

Valószínűleg csak és kizárólag a Hezbollahhoz köthető terroristákhoz és a szervezet vezetőihez tartozó személyi hívók kerültek a célpontok közé. Ezek szerint az elkövetők csak a „nagyvadakra” mentek, a kis „halak”, vagyis azok, akik a háttérben az apró munkát végezik, most nem kerültek célkeresztbe. Egyelőre nem érkezett jelentés arról, hogy civilek, például a Hezbollah elsősegélynyújtó ápolóinak személyi hívói felrobbantak volna.

Ki követte el a merényleteket?

A hírek szerint Izrael áll az események hátterében. Mindez ideig ezt Izrael nem erősítette meg. Viszont egy ilyen akció Izrael érdeke, mert lehetetlenné teszi, hogy a Hezbollah Libanonból, ahogy ezt tette előzőleg is, rakétatámadást intézzen az ország ellen. Ez persze nem jelenti azt, hogy a szervezet ezt nem próbálja meg, de a kommunikációs rendszerének megsemmisítése bizonyára problémákat fog okozni. Az Axios, arlingtoni médiacég szerint az izraeli titkosszolgálat azért robbantotta fel a Hezbollahnak kiosztott csipogókat, mert félt, hogy a libanoni iszlamista szervezet lefüleli annak tényét, hogy a kommunikációs eszközökbe robbanószert telepített. Ezért Izraelben úgy döntöttek, hogy a lebukás előtt gyorsan működésbe léptetik a robbanóeszközöket.

Amerika hogyan viszonyul a történtekhez?

Ugyancsak az Axios forrása szerint Washingtonban konkrétan nem tudtak előre a tervezett izraeli akcióról. Kedd délután, néhány perccel azelőtt, hogy a személyi hívók felrobbantak volna Libanonban, Gallant Joáv izraeli védelmi miniszter felhívta Lloyd Austin amerikai védelmi minisztert, és közölte vele, hogy Izrael hamarosan hadműveletet hajt végre Libanonban, de nem volt hajlandó konkrét részleteket közölni. Amerikai tisztviselők azt mondták, hogy nem tekintik komoly előzetes értesítésnek Gallant telefonhívását. „Nem tudtunk erről a műveletről, és nem vettünk részt benne” ­– mondta Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője újságíróknak.

Izrael előzőleg hajtott-e már végre ilyen jellegű támadást?

Izrael utoljára 2010-ben hajtottak végre ilyen szintű kibertámadást, amely Irán urándúsító centrifugái ellen irányult, hosszabb időre lehetetlenné téve azok működését. Ez volt a Stuxnet számítógépes féreg telepítése az iráni urándúsítókat vezérlő számítógépekre. A Stuxnet hatására a centrifugák felgyorsultak és így elromlottak. A Stuxnet támadásnak nem volt áldozata. Korábban több iszlamista csoport vezetőjével a mobiltelefonjába Izrael robbanó szerkezetet csempészett. A telefonokra érkező hívások következtében a robbanószerkezetek felrobbantak, végezve a készülék tulajdonosával.

Elolvasom a cikket