A média beszámolt az EU hatalomátvételéről

„Amikor bejelentette a 26 biztost és azok szerepét, a következő azonnal nyilvánvalóvá vált: korlátlan befolyása lesz az uniós politika felett” – olvasható a cikkben.

Mint a cikk megjegyzi, von der Leyen hónapokon át próbálta megszabadítani bizottságát a belső ellenzéktől, beleértve Thierry Bretont, az Európai Bizottság belső piacért és szolgáltatásokért felelős biztosát is.

A cikk szerzői úgy vélik, hogy a Bizottság vezetője kíméletlenül bánt Emmanuel Macron francia elnökkel, aki biztosította megválasztását a 2019. évben. Az EB vezetője azt ígérte, hogy Breton lemondásáért cserébe kedvezőbb portfóliót ad Párizs új képviselőjének, Stephane Séjourne volt külügyminiszternek, de végül csak gyengítette Franciaország pozícióját a bizottság új összetételében.

„A hatalomátvételnek vége” – összegezte a cikk.

Hétfő reggel az Európai Bizottság egyik kulcsembere, a francia Thierry Breton, az EU belső piacáért felelős biztos bejelentette azonnali lemondását posztjáról, miután a második ciklusra újraválasztott bizottsági elnök, Ursula Von der Leyen úgy döntött, hogy „személyes okokra” hivatkozva nem nevezi ki őt az EB új összetételébe.

Az EB vezetője másnap bemutatta az Európai Parlament frakcióvezetőinek az új bizottságban betöltendő tisztségekre jelölt jelölteket. A francia képviselőt, Stéphane Séjournét javasolta ipari stratégiáért és iparért felelős alelnöknek.

Elolvasom a cikket