Ezek az élelmiszerek segítenek megelőzni a demencia kialakulását

Irina Pisareva táplálkozási szakértő és dietetikus szerint az Alzheimer-kór kialakulása nemcsak az örökletes tényezőktől függ, a vérben lévő rossz koleszterin szintje is fontos szerepet játszik.

A tudósok megállapították, hogy azoknál az embereknél, akiknek a koleszterinszintje határeset (a normál érték felső határán vagy a normál érték felett van), megnő a kockázata annak, hogy időskorban demencia alakul ki. Van jó és rossz koleszterin. Az utóbbi növekedése későbbi életkorban demencia kialakulásához vezet. A vérben lévő rossz koleszterin feleslege összefügg az elhízással, a dohányzással, a túlsúllyal, a mozgáshiánnyal, a telített zsírok, a könnyen emészthető szénhidrátok, a finomított édességek nagymértékű fogyasztásával – magyarázta a táplálkozási szakember.

Ezzel szemben az egészséges és kiegyensúlyozott étrend megakadályozza a rossz koleszterinszint növekedését is, ami és megközelíti a demencia kialakulását. Ezért a megfelelő élelmiszerek segítségével növelni kell a jó koleszterin szintjét, melyeket ezekkel az élelmiszerekkel tudjuk biztosítani:

  • Az avokádó;
  • árpa;
  • mandula;
  • hüvelyesek;
  • zab;
  • kávé;

Mindegyik lehetővé teszi a koleszterinszint normalizálását és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatának csökkentését. Az avokádó például egyszeresen telítetlen zsírokat tartalmaz, amelyek segítenek csökkenteni a rossz koleszterinszintet és növelik a jó koleszterin szintjét. A hüvelyesek és az árpa szintén csökkentik a rossz koleszterin szintjét. A kávé pedig kis mennyiségben pozitív hatással van a kognitív funkciókra. Ezért mindezek a termékek különösen hasznosak a demencia elleni küzdelemben – biztosította Pisareva.

A túlzott mennyiségű alkoholt azonban jobb, ha elfelejtjük. Ha azonban jó minőségű alkoholt választunk, és kis mennyiségben (legfeljebb egy pohárral) fogyasztjuk, az is stabilizálhatja a koleszterinsejtek szintjét, és javíthatja az ember általános állapotát – zárta az orvos.

Elolvasom a cikket