Így segít a hús és a tej megakadályozni a rákos daganatok növekedését

A vizsgálatot olyan egereken végezték, amelyeknél egy olyan gén mutációja volt jelen, amely elnyomja a tumor növekedését. A familiáris adenomatosus polipózisban (polipok a bélben) szenvedő emberekhez hasonlóan, ha ez a gén meghibásodik, az egereknél is daganatok alakulnak ki a vékony- és vastagbélben – írja a Sports.kz.

Az első szakaszban az egereket két csoportra osztották. A rágcsálókat normál táplálékkal vagy olyan táplálékkal etették, amely nem tartalmazott antigéneket – olyan anyagokat, amelyeket a szervezet idegen anyagnak tekint. A normál táplálékot kapó egereknél a vékonybélben csökkent a daganatok száma, a vastagbélben pedig változatlan maradt. A tudósok ezután egy antigénmentes fehérjét, az albumin nevű fehérjét adtak a táplálékhoz. Ez megtalálható a húsban, a tejben és a lencsében.

Az eredmény a vékonybélben a daganatok növekedésének lassulása volt. A kutatók pontosították, hogy ez a védelem közvetlenül az albumin antigén jelenlétével függött össze, nem pedig az élelmiszerek tápértékével. Ráadásul azoknak az egereknek a szervezetében, amelyeket albumin tartalmú táplálékkal etettek, több immunerős T-sejt volt.

A tudósok szerint az egyszerű antigénmentes étrend csökkentheti az emésztési stresszt és javíthatja a súlyos gyomor-bélrendszeri betegségekben, például Crohn-betegségben vagy irritábilis bél szindrómában szenvedők közérzetét. A familiáris adenomatosus polipózis esetén azonban kockázatos lehet ezek követése, mivel a szervezet megvonhatja a rák elleni harcot segítő anyagoktól.

Elolvasom a cikket