Kerry Beeson táplálkozási szakértő szerint van néhány kulcsfontosságú összetevő, amelyet a hűvösebb hónapokban az ételeinkhez adhatunk, segít a szervezetünknek megerősíteni az immunrendszerünket – írja a Sports.kz.
Kurkuma
A kurkuma egy nagyszerű fűszer, amit érdemes többet fogyasztani az őszi és téli időszakban. Legaktívabb összetevője a kurkumin, amely antioxidáns, gyulladáscsökkentő és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Ahhoz, hogy a szervezet hatékonyan felszívja, a legjobb, ha olajjal és fekete borssal kombinálja. Próbálja meg melegítő ételekhez, például levesekhez és currykhez adni.
Fokhagyma
A fokhagyma egy másik nagyszerű háztartási fűszer, amelyet a hűvösebb hónapokban mindig a szekrényben kell tartania. A gyakori összetevő egy alicin nevű vegyületet tartalmaz, amely antioxidáns, antibakteriális és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik, így az immunerősítő készletben elengedhetetlenül szükséges.
Gyömbér
A gyömbér mindenki kedvenc fűszere, és nem véletlenül. A gyömbérnek számos egészségügyi előnye van. Az egyik leghatékonyabb természetes módszer a hányinger enyhítésére, az influenza ellen, és tele van antioxidánsokkal, amelyek megvédik a szervezetet a káros baktériumoktól.
A gyömbér emellett gyulladáscsökkentő, antibakteriális és vírusellenes tulajdonságokkal is rendelkezik, és bizonyítottan erősíti az immunrendszert, így kulcsfontosságú összetevő a hideg hónapokban, amikor a megfázás terjed.
Fahéj
A fahéj nemcsak az ételek és forró italok ízletes kiegészítője az ünnepi időszakban, hanem segíthet a kellemetlen téli betegségek elleni védekezésben is. A fahéj két aktív vegyületet, fahéjaldehidet és eugenolt tartalmaz, amelyek antioxidáns, vírusellenes, antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek, így a fahéj nagyszerű összetevője a téli melegítőknek. Adja hozzá a párolt almához, sós és melegítő italokhoz.
Fermentált ételek
Immunsejtjeink 70 százaléka valójában a bélben található, így annak állapota kulcsfontosságú a jól működő immunrendszerhez. A bélmikrobiomban található jótékony baktériumok kölcsönhatásba lépnek az immunrendszerrel, hogy segítsenek szabályozni annak működését. Az olyan erjesztett élelmiszerek, mint az élő joghurt, a kimchi, a savanyúságok és a savanyú káposzta rengeteg jótékony baktériumot tartalmaznak, ezért az őszi és téli időszakban építse be őket étrendjébe.