Biztosított a Galileo műholdas navigációs rendszer zavartalan működése

A jelentés kapcsán kiemelte: „ A megállapodás által biztosítottuk, hogy a polgárok továbbra is problémamentesen használhatják a világ legfejlettebb navigációs rendszerét.”
A 2003-ban indult, jelenleg 24 műholdból álló Galileo-program az Európai Unió navigációs, helymeghatározó rendszere.

„Számos stratégiai ágazat, köztük az energetika, a mezőgazdaság és a légi közlekedés mindennapi működése függ a pontos hely- és időmeghatározási információk elérhetőségétől. Jelenleg az európai GDP mintegy 10 százalékát teszik ki a műholdas navigációt használó ágazatok” – emelte ki a Fidesz politikusa. Az orosz–ukrán háború következtében ellehetetlenült a Galileo műholdjainak az Európai Unió területéről történő fellövése.

„A most jóváhagyott biztonsági megállapodás erre a helyzetre nyújt megoldást az EU területén kívüli fellövések engedélyezésével” – mutatott rá a Patrióták Európáért frakció képviselője.

„A Galileo problémamentes működése a magyar és európai polgárok érdekével összhangban áll. Ezért a Patrióták-frakció, köztük tagjai, a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja támogatja a megállapodás jóváhagyását” – fogalmazott Gyürk András.

Elolvasom a cikket