Újabb nemzetközi elismeréseket kapott a KIX című magyar dokumentumfilm

A budapesti kisfiú, Sanyi felnövéstörténete fődíjat nyert az USA-ban, a Maine állambeli Camden Nemzetközi Filmfesztiválon, ahová az egyik rendező, Révész Bálint kísérte el az alkotást.

„Sok lenyűgöző film létezik, amelyek madártávlatból szemlélik az intézmények és a társadalom kudarcát, de a KIX a föld felől nézve mutatja meg ugyanezt. Finom és nyers alkotás, amely megragadja az emberiességet” – méltatta a filmet a Camden zsűrije.

A KIX pár héttel ezelőtt a görögországi Beyond Borders Kastellorizo nemzetközi dokumentumfilm-fesztivál Megisti Ezüstkoszorú elnevezésű díját nyerte.

A zsűri szerint „…lebilincselő az elbeszélés ívének felépítése, csodálatra méltó a szereplők bizalma az alkotók iránt, és dicséretes az a bátorság, amellyel olyan témákhoz nyúl, mint a munkanélküliség, az alkohol és a családi diszfunkció – ami mind oly gyakori tud lenni az igazságtalan városi környezetben”.

A KIX az észak-macedóniai MakeDoxon a legerősebb erkölcsi üzenetet közvetítő Moral Approach díjat is elnyerte. „A film ereje és erkölcsi értéke a főszereplőket közvetlenül vonja be abba a világba, amelyben élünk és amelyért felelősséggel tartozunk. És ez az, ami láthatóvá teszi ezeket az embereket, akik kiestek az uralkodó hatalmi struktúrákból” – indokolta döntését a zsűri.

A KIX szerteágazó utazás egy budapesti kisfiú felnövésének 12 évébe, amelynek során a randalírozó kölyökből, Sanyiból, felnőttkorára közellenség lesz. A film ritkán látott közelségből mutatja be a fiú és családja mindennapjait.

Mikulán Dávid és Révész Bálint dokumentumfilmje kortárs magyar látlelet a leszakadó és magára hagyott városi szegénységről.

A KIX Magyarországon először a 21. Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál (2024. november 6–13.) versenyprogramjában lesz látható. Országos mozibemutatójára november 21-én kerül sor a Cirko-Film forgalmazásában.

Elolvasom a cikket