A valóságunk összeegyeztethető egy kvantum multiverzummal

Élhetnénk-e egy kvantum-multiverzumban anélkül, hogy valaha is észrevennénk annak furcsaságát? Egy szimuláció azt sugallja, hogy a válasz meglepően gyakran lehet „igen” – olvasható a newscientist.com oldalán.

„Egy kvantumvilágban élünk, már amennyire az általunk végzett kísérletek ezt meg tudják állapítani. Akkor miért vannak végül is mindezek a [nem kvantum] klasszikus élmények?” – mondja Joseph Schindler, a spanyolországi Barcelonai Autonóm Egyetem munkatársa. Ő és kollégái ezt a kérdést vizsgálták.

A kvantumelmélet csak a jelen pillanatra korlátozza a valóságot. Philipp Strasberg, a kutatócsoport egyik tagja szerint azonban ez az elképzelés szemben áll azzal, ahogyan mi az időt és a világot tapasztaljuk. A „sok világot” alapul vevő elképzelés, amely végtelen számú párhuzamos univerzum létezését feltételezi, viszont megoldást kínálhat.

A kutatócsoport ezt az elképzelést a „dekoherens történetek” elméleti keretében vizsgálta. A kutatók ennek tesztelésére egy matematikai modellt használtak. Azt találták, hogy az objektumok méretének növekedésével jelentősen megnőtt a klasszikus viselkedés megjelenésének valószínűsége. Arra jöttek rá, hogy ez a viselkedés szinte elkerülhetetlenné válik.

Mint Strasberg elmondta a kísérlet eredményéről: „Nagyon általános, szinte elkerülhetetlen. Ez jó hír azoknak, akik egy klasszikus világban szeretnének élni.”

Azonban nem minden szakértő ért egyet ezekkel a következtetésekkel. Jess Riedel, a kaliforniai NTT Research munkatársa elismeri, hogy bár a modell hasznos, szerinte annak az egyszerűsége miatt csak korlátozottan alkalmazható a jelenlegi világunkra. Robert Griffiths, a Carnegie Mellon Egyetem fizikusa pedig megkérdőjelezi a dekoherens történetek kompatibilitását a „sok világ” elképzelésével.

Schindler és csapata úgy véli, hogy eredményeik érdekes kérdéseket vetnek fel valóságunk természetével kapcsolatban.

Elolvasom a cikket