Az ENSZ hamarosan felbukkanhat Kurszkban

Stephane Dujarric, az ENSZ szóvivője arról adott tájékoztatást, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete készen áll arra, hogy Kijev kérésére ellátogasson Kurszkba, azonban ehhez Oroszország engedélyére is szükség van – adta hírül a karpatalja.info a Holosz Amerikire hivatkozva.

Szeptember 16-án az ukrán külügyi tárca bejelentette, hogy felhívást intézett az ENSZ-hez és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságához, hogy csatlakozzanak a humanitárius válaszadáshoz az oroszországi Kurszki régiónak a fegyveres erők Ukrajna ellenőrzése alatt álló területein.

Eközben a Vöröskereszt hivatalos képviselője, Galina Balzamova a RIA Novosztyi orosz állami ügynökségnek adott kommentárjában elmondta, hogy a szervezet alkalmazottai készek ellátogatni a fegyveres erők által megszállt régiókba, de csak biztonsági feltételek és garanciák biztosítását követően a konfliktusban érintett mindkét fél oldaláról.

Az orosz hatóságok egyelőre nem kommentálták ezeket a kijelentéseket, Moszkva provokációnak nevezte az ukrán külügyminisztérium nyilatkozatát. A Kreml képviselője, Dmitro Peszkov reményét fejezte ki, hogy mindkét szervezet „józanul értékeli” Kijev kijelentéseit.

Elolvasom a cikket