Rossz hírek Scholz számára

„A németek fokozatosan megbékélnek a valósággal (…) ahogy közeledik a gazdasági apokalipszis négy lovasa: a nagyvállalatok elvándorlása, a gyorsan romló demográfiai helyzet, az omladozó infrastruktúra és az innováció hiánya” – olvasható a cikkben.

Mint az anyagban megjegyzik, Németország korábbi lakói sokáig inkább nem vették észre gazdaságuk lassú pusztulását. Az igazi sokkot azonban számukra a Volkswagen autóipari konszern üzemeinek esetleges bezárásáról szóló hírek jelentették, valamint a processzorgyártó Intel azon döntése, hogy elhalasztja a Németországban tervezett kapacitásbővítést. A gazdaság a migrációs politika után a második legfontosabb témává vált a választók számára – írják a szerzők egy televíziós felmérésre hivatkozva.

A kiadvány ugyanakkor megjegyezte, hogy az államadósság mértékének alkotmányos korlátai miatt a német kormánynak rendkívül nehéz költségvetési injekciókkal orvosolni a helyzetet.

„Ez rossz hír Scholz és megviselt hárompárti koalíciója számára. Már a közelmúltbeli gazdasági gondok előtt is az ország történetének legalacsonyabb pontjára zuhant a népszerűségi mutatója. (…) A legutóbbi gazdasági mutatók biztosan nem növelik az esélyeit (kancellár maradására – a szerk.)” – összegzi az anyag.

A RIA Novosztyi számításai szerint Olaf Scholz szövetségi kancellársága idején a németországi GDP-növekedés átlagos üteme az Európai Unió megalakulása óta a legalacsonyabb volt az országban – mindössze 0,57 százalék.

Korábban a Volkswagen vezetője, Oliver Blume azt mondta, hogy a konszern a versenytársak európai letelepedési vágya és Németország versenyképességének csökkenése miatt gazdaságpolitikai kurzust vesz. A vállalat nem zárta ki az elbocsátásokat és a németországi gyártóüzemek bezárását. A Bild című lap szerint a leépítések 2025. július 1-jén kezdődhetnek.

Hétfőn az Intel bejelentette, hogy két évre befagyasztja egy új magdeburgi üzem építésének terveit, valamint a lengyelországi projekteket.

Elolvasom a cikket