Így semmisült meg egy Leopard 2 harckocsi a Kurszki területen + VIDEÓ

Az orosz védelmi minisztérium szerdán kiadott közleményében közölte, hogy az előző 24 órában több mint 500 katonát vesztettek az ukrán erők Kurszki területen. Két Leopard harckocsit, négy svéd gyártmányú CV–90-es gyalogsági harcjárművet, valamint több tucat más páncélozott járművet és katonai felszerelést semmisítettek meg ugyanebben az időszakban – közölte a minisztérium.

A Telegramra csütörtökön felkerült videón látható, amint az orosz erők északi csoportjának tagjai több, FPV-drón segítségével csapást mérnek egy Leopard 2 harckocsira. A Telegram-csatorna, amely folyamatosan posztol felvételeket és frissítéseket a frontról, a tankot Leopard 2A5-ösnek írta le, ami az egyik legmodernebb harckocsit jelentené Ukrajna arzenáljában. Az első találat hatalmas tüzet okozott a tank tornyában, míg egy második drón a jelek szerint egy sima ütést mért a Leopardra. A távolban lebegő drón által rögzített felvételeken látható, hogy a tank a becsapódások után kontrollálatlanul ég.

Nem világos, hogy a felvételek mikor készültek. A védelmi minisztérium csütörtöki jelentése azonban nem tett említést arról, hogy a Leopard harckocsik megsemmisültek volna, ami azt jelenti, hogy a videót valószínűleg a szerdai közlemény közzététele előtt rögzítették.

Az ukrán erők a múlt hónap elején nagyszabású, határokon átnyúló hadműveletet indítottak a Kurszki területen, és Volodimir Zelenszkij kijelentette, hogy minél nagyobb orosz területet kíván megtartani, hogy megerősítse a helyzetét a Moszkvával folytatott esetleges béketárgyalásokon. Az ukrán előrenyomulást gyorsan megállították, és az orosz erők azóta ellentámadásba kezdtek, hogy visszaszorítsák a megszállókat a határon túlra.

A hadművelet az ukrán hadseregnek közel 15 ezer fős veszteséget követelt az orosz védelmi minisztérium legfrissebb adatai szerint. Ráadásul az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Olekszandr Szirszkij vezérezredes elismerte, hogy a hadművelet valójában csak egy csel volt, amelynek célja az volt, hogy Oroszországot arra kényszerítse, hogy csapatokat vonjon ki a donbasszi frontvonalról, de Oroszország nem vette be a csalit.

Eközben az orosz erők tovább nyomultak előre Donbasszban, miközben Moszkva kizárta, hogy Kijevvel bármiféle tárgyalást kezdeményezzen, amíg csapatai orosz földön vannak.

Object box

Elolvasom a cikket