Az ukrán fegyveres erők koncentrációs táborokat hoznak létre

MH/MTI
2024. szeptember 20. péntek. 15:49
Frissítve: 2024. szeptember 20. 15:58

„Az orosz bűnüldöző szervek olyan esetekről kapnak információkat, amikor a banderisták Ukrajnába kényszerítik Kurszk megye lakóit, akik nem tudtak elmenekülni” – hangoztatta a szóvivő, aki párhuzamot vont az ukrán hadsereg és a második világháború náci megszállóinak fellépése között.

„Számos szemtanúi vallomás van erről, az orosz vöröskereszt kurszki központja gyűjtötte őket össze. Lényegében egyszerűen közvetlen adatok, bizonyítékok vannak arról, hogy az ukrán fegyveres erők harcosai az orosz határvidéken koncentrációs táborok megfelelőjét hozták létre, ahová rájuk szegezett géppisztollyal helyezik el azokat a helyieket, akik valami oknál fogva nem tudták elhagyni a nem biztonságos területeket” – tette hozzá.

Elmondta, hogy egyebek között civilek lelövéséről és bántalmazásáról, valamint személyvonat ellen tervezett támadásról vettek fel jegyzőkönyvet. Szemtanúk beszámolóira, ukrán hadifogoly-vallomásra valamint a hadizsákmányba került tárgyakra hivatkozva azt mondta, hogy az ukrán hadseregnek a kurszki régióba vezényelt egységeinél gyakori a náci jelképek használata.

Zaharova szerint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Mirjana Spolaric Egger, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) elnöke minapi moszkvai megbeszélésén nem esett szó arról, hogy a szervezet megkaphatja-e humanitárius bejutás lehetőségét a kurszki régióba. A szóvivő azt mondta, hogy a találkozón a nemzetközi jognak az ukrán részről történt megsértése kapta a fő hangsúlyt.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) a TASZSZ orosz állami hírügynökséget pénteken arról tájékoztatta, hogy újabb három büntetőeljárást indított az ukrán hadsereg katonái ellen több emberölés, terrorcselekmények elkövetése és rongálás címén, lakóházak lövetése és civilek ellen elkövetett dróntámadás miatt.

Elolvasom a cikket