Luxemburg a határellenőrzések mérséklésére szólította fel a német kormányt

MH/MTI
2024. szeptember 20. péntek. 16:09

A belügyminiszter azt mondta, hogy a schengeni megállapodás betartása a luxemburgi kormány „abszolút prioritása” „A schengeni megállapodást, a nyitott európai belső határokról, nem szabad megkérdőjelezni. Ez az európai integráció központi vívmánya. A határok nem jelenhetnek meg újra az emberek fejében” – mondta. Hozzátette azt is, hogy a német kormány korábban megígérte, hogy nem kívánja szükségtelenül megzavarni a határforgalmat.

Luc Frieden luxemburgi miniszterelnök is úgy véli, hogy a nagyhercegség továbbra is szorosan kötődik a nyitott belső határok elvéhez. „Az ingázók életét továbbra sem szabad nehezebbé tenni” – mondta a kormányfő.

Luxemburg felszólította a német szövetségi rendőrséget, hogy minimalizálja a határellenőrzések a forgalom áramlására és a határ menti térségben élők mindennapi életére gyakorolt hatásait.

Luxemburgot a németországi Trier városával összekötő A64-es autópályán hétfő óta ellenőrzőpontot állítottak fel mintegy 10 kilométerrel a luxemburgi határ után. Különösen csúcsforgalom idején 20-25 perces torlódás alakulhat ki – mondta a német szövetségi rendőrség trieri szóvivője. „Ha a torlódás meghaladja a 20 percet, akkor megnyitják az ellenőrzőpontot, és átengedik az embereket. A lehető legkevésbé akarjuk megzavarni az emberek és az áruk mozgását” – hangsúlyozta.

Az autópályát illetően Léon Gloden Nancy Faeser német belügyminiszterrel is egyeztetett.

Elolvasom a cikket