Ez a legegészségesebb mag

Egy dologban minden forrás egyetért – a diófélék közül a leghasznosabb a mandula – mondja Elena Voronchuk. – A mandula különösen hasznos a nők számára. Nem véletlenül nevezik őket „a fiatalság forrásának”. És mindez annak köszönhető, hogy a mandula sok tokoferolt tartalmaz, ami az E-vitamin másik neve. Az E-vitamin pedig elengedhetetlen a bőr számára, mert megakadályozza a ráncok kialakulását.

Az orvos azt javasolja, hogy mindennap egy marék mandulát fogyasszunk.

„Ez erőteljes fiatalító hatást biztosít – biztosítja Elena Wilhelmovna. – De ne essünk túlzásokba! Egy felnőtt embernek naponta elég nyolc-tíz dió. Ha valaki fogyni akar, legfeljebb öt darabot. A dió nagyon kalóriadús. De ha valakinek hízni kell, nyugodtan ehet akár negyven darabot is naponta.”

Egy másik előny a nők számára, hogy a mandula normalizálja a hormonális hátteret, ami különösen fontos a menopauza idején. Különös előnyös a terhes nők számára, mivel a magok tartalmaznak folsavat, ami szükséges a magzat megfelelő fejlődéséhez, és megakadályozzák a rendellenességek kialakulását.

A férfiaknak sem szabad elhaladniuk ezek mellett az ízletes diófélék mellett. A mandula magas cink- és E-vitamin-tartalommal rendelkezik, ami növeli a szexuális aktivitást és a tesztoszterontermelést. Az arginin és az omega-3 megakadályozza az artériák eltömődését, és általában pozitív hatással van az erekre. A cink, a magnézium és a kalcium segít a korai hajhullás elleni küzdelemben.

A mandula az idegrendszer és az agy normál működésének támogatására is ajánlott. Ebből a célból naponta 20-25 darab diófélét fogyaszthatunk.

„Nagyon fontos, hogy a mandula az 50 év felettiek étrendjében szerepeljen” – mondja Voronchuk doktor. – A mandula jó gyógyír a demencia és az Alzheimer-kór megelőzésére. A dióban található növényi antioxidánsok normalizálják az alvást, és megszabadítanak a szenilis álmatlanságtól és a szezonális depressziótól.

Elolvasom a cikket