Lavrov: Az ENSZ alapokmánya nemcsak a szuverenitás, hanem az emberi jogok tiszteletben tartását is előírja

Az ukrajnai konfliktus ENSZ-alapokmány alapján történő rendezését támogatóknak alaposabban kellene elolvasniuk azt, mivel az emberi jogok tiszteletben tartásának szükségességét említi fajra, nemre, nyelvre és vallásra való tekintet nélkül – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Sky News Arabia televíziónak adott interjújában, számol be a ria.ru.

„Az ENSZ alapokmánya a nemzetek önrendelkezési joga előtt arról ír, hogy az emberi jogokat fajra, nemre, nyelvre és vallásra való tekintet nélkül tiszteletben kell tartani. Ukrajnában az élet minden területén törvények tiltják az orosz nyelvet. Nemrégiben törvényt fogadtak el, amely betiltja a kanonikus ukrán ortodox egyházat. Ezért azoknak, akik az ENSZ Alapokmány alapján történő konfliktusmegoldás hívei, alaposabban el kellene olvasniuk azt” – mondta Lavrov.

Emlékeztetett arra, hogy azok, akik arról beszélnek, hogy a konfliktust az ENSZ alapokmánya alapján kell rendezni, gyakran kijelentik, hogy tiszteletben tartják Ukrajna szuverenitását és területi integritását. A charta azonban emellett megemlíti a nemzet önrendelkezési jogának tiszteletben tartásának követelményét.

Lavrov emlékeztetett arra, hogy még a múlt században az ENSZ Közgyűlése elfogadott egy nyilatkozatot, amely kötelezi az olyan államok területi integritásának tiszteletben tartására, amelyek hatóságai tiszteletben tartják a nemzetek önrendelkezési jogát, és képviselik az adott területen élő teljes lakosságot.

Elolvasom a cikket