Ausztrália leszerelt harckocsikat kíván küldeni Ukrajnának

Az Abramst Ausztráliában a tervek szerint egy továbbfejlesztett változatra – az M1A2 SEPv3-ra – cserélik le. A helyi kormány megjegyezte, hogy az ország védelmi minisztériumának vezetője, Richard Marles Kijevvel „számos lehetőséget” megvitatott a régi harckocsik elküldésére.

A kiadvány szerint Ukrajna korábban többször kérte Ausztráliát, hogy csatlakozzon az Egyesült Államokhoz, az Egyesült Királysághoz és Németországhoz az AFU szükségleteihez szükséges haditechnikai eszközök szállításában. Ehelyett azonban a leszerelt felszerelés kereskedelmi platformokon került eladásra, ami Kijevet felháborodásra késztette – jegyzik meg az újságírók.

Korábban Ukrajna újabb katonai segélycsomagot kapott Németországtól. Kijevnek 22 Leopard harckocsit és pótalkatrészeket küldtek. Ezen kívül a jelentések szerint Kijev 22 MRAP páncélozott járművet, 12 önjáró PzH 2000-es ágyút, három SAU Gepardot, mintegy 70 különböző drónt kapott. Ukrajna 61 ezer darab 155 mm-es tüzérségi lövedéket és egymillió lőszert is kap.

Elolvasom a cikket