A koszovói miniszterelnök azzal vádolta meg a Nyugatot, hogy Szerbia kedvében próbál járni

MH/ MTI
2024. szeptember 20. péntek. 20:54
Frissítve: 2024. szeptember 20. 21:31

Albin Kurti koszovói miniszterelnök azzal vádolta meg pénteken a nyugati tisztségviselőket, hogy igyekeznek Szerbia kedvében járni, eltúlzottnak minősítve egyúttal azokat a félelmeket, amelyek szerint máskülönben Belgrád Moszkvához közeledne.

Kurti a Reuters brit hírügynökségnek Brüsszelben adott nyilatkozatában kijelentette, hogy az Európai Unió nem volt képes betartatni a közvetítésével Szerbia és Koszovó között a kapcsolatok normalizásáról tavaly márciusban az észak-macedóniai Ohridban megszületett megállapodást.

Kurti visszautasította azokat az uniós és amerikai tisztségviselőktől elhangzott vádakat, amelyek szerint nagyrészt ő a felelős, amiért nem sikerült előrelépni a megállapodás teljesítésében. Szavai szerint a Nyugat nem vett tudomást arról, hogy az egyezséget Szerbia sértette meg. „Azt akarom, hogy Brüsszel olyan játékvezető szerepét töltse be, aki megfújja a sípot, amikor megsértik a megállapodást” – fogalmazott a koszovói vezető. Hozzátette: „Amit az elmúlt időszakban láttunk, az az, hogy bármikor Belgrád megsértette a megállapodást, Brüsszel nem tett semmit.”

A politikus szerint nem kifizetődő az uniónak, hogy békülékenyebb magatartást tanúsít Szerbiával szemben Oroszország ukrajnai háborújának két és fél évvel ezelőtti kezdete óta. Úgy vélekedett ugyanis, hogy a Nyugat Szerbia-politikája a Kremllel szembeni „túlzott óvatosságról, sőt félelemről” tanúskodik.

Elolvasom a cikket