Gyulladáscsökkentő és jó az emésztésnek

Szirtes Györgyi
2024. szeptember 21. szombat. 12:01

Az édesburgonya az afrikai, karibi és csendes-óceáni szigetek konyhájának alapanyaga. És míg az Egyesült Államokban egykor talán csak a túl édes hálaadásnapi rakott ételek közé szorult, manapság már mindenféle finom fogás középpontjában megtalálható az édesburgonya, beleértve a curryt, a taco-t, a salátákat és a sült krumplit.

Számos tápanyagot rejt, köztük nagy mennyiségű A-vitamin, C-vitamin, rost és mangán is található benne. Nem meglepő, hogy ezek számos potenciális egészségügyi előnyt jelentenek.

Az édesburgonya rosttartalma magasabb, mint a fehér burgonyáé, ami stabilabbá teheti a vércukorszintet. Bár az édesburgonya keményítőtartalmú étel, a benne lévő rostok segíthetnek lelassítani a burgonyából származó cukrok emésztését, ami egyenletesebb vércukorszint-emelkedést és -csökkenést eredményez.

Az édesburgonya támogathatja a szem egészségét, ami a bőséges A-vitamin tartalmának köszönhető. Az A-vitamin jót tehet az általános látás egészségének. Amellett, hogy potenciálisan segíthet megelőzni a makula degenerációját, az A-vitamin egyes vizsgálatok szerint összefüggésbe hozható az időskori szürkehályog csökkent kockázatával.

Az édesburgonya jó gyulladáscsökkentő is. A béta-karotin ugyanis antioxidáns – olyan táplálékvegyület, amely „megtisztítja” a szervezet sejtjeit a gyulladáskeltő szabad gyököktől.

Az édesburgonyából származó béta-karotin bőséges fogyasztása az általános egészségi állapotra is kihathat. Számos tanulmány megállapította, hogy a béta-karotin alacsony szintje a szervezetben összefügg a szívbetegségek, a pangásos szívelégtelenség és a szívbetegség okozta halálozás magasabb kockázatával.

Eközben az édesburgonyában lévő béta-karotinhoz más gyulladáscsökkentők is csatlakoznak, köztük a C-vitamin, amely egy másik tanulmány szerint antioxidatív tulajdonságokkal rendelkezik.

Ha olyan emésztési problémákkal küzd, mint a székrekedés és a hasmenés, jól teszi, ha az édesburgonyához nyúl. Az édesburgonya oldható rostokat tartalmaz, ami segít a könnyű és könnyed bélmozgásban. A rostoknak ez az oldható formája felszívja a vizet a vastagbélben.

Az édesburgonya egyedülálló tápanyagkeveréke ízletes választássá teszi a szívbarát étrendben. Egy 5 hüvelykes édesburgonya 4 gramm rostot tartalmaz, beleértve az oldható rostokat is, amelyek segíthetnek csökkenteni a vér koleszterinszintjét és a szívbetegségek kockázatát. Ráadásul a napi káliumérték 9 százalékát is megkapjuk egy adag édesburgonyából. A káliumban gazdag ételek fogyasztása segít csökkenteni a vérnyomást, mivel segít a szervezetnek megszabadulni a felesleges nátriumtól, és segít kitágítani az erek falát, csökkentve a bennük lévő nyomást.

Az édesburgonyában található béta-karotin lehet az egyik kulcsa annak, hogy tovább élhessünk. Egy kutatás szerint a béta-karotin magasabb bevitele szignifikánsan összefüggött a bármilyen egészségügyi okból bekövetkező halálozás alacsonyabb kockázatával.

Azok számára is jó választás lehet, akik kellően odafigyelnek a súlyukra. Amellett, hogy két étkezés között is jóllakottnak érzi magát tőle, bőséges rosttartalmukkal hozzájárulnak a napi célértékhez. Szakemberek szerint a több élelmi rost fogyasztása elősegíti a fogyást, és még abban is segíthet, hogy az emberek ragaszkodjanak a választott étrendjükhöz.

Elolvasom a cikket