Koncz Zsófia: A nemzet alapja a család

MH/ MTI
2024. szeptember 21. szombat. 14:35

„Magyarország felelősséget vállal azért, hogy a határon túli közösségek sorsát igyekezzen segíteni” – húzta alá. Rámutatott, hogy a Köldökzsinór Program, a Babakötvény, a CSOK és a fiatalok életkezdési támogatása is a családokat segíti. Emellett Kárpát-medence-szerte látható, hogy a magyar kormány támogatásával óvodák, iskolák, játszóterek és közösségi terek épültek, illetve újultak meg, ez pedig „segíti a magyar identitás megőrzését, és ez a nemzet számára sorskérdés” – magyarázta.

Koncz Zsófia elmondta, hogy Magyarországon nagyon széles körű kormányzati támogatási rendszer létezik, amely Európán belül is egyedülálló. A családok támogatása GDP-arányosan a 3,5-szörösére nőtt, ami több mint 3300 milliárd forintot jelent. Kiemelte, hogy 2018 és 2024 között az anyasági támogatást több mint 56 ezer külhoni magyar család igényelte. Emellett például az Erzsébet-táborokban is több mint 17 ezer határon túlról érkezett gyermek vett már részt 2017 óta – fűzte hozzá.

Koncz Zsófia felhívta a figyelmet arra, hogy az utóbbi években a nehéz gazdasági helyzet miatt a demográfiai kérdések is óriási kihívást okoznak, és Európában mindenhol nagyon alacsony a születésszám. A magyar kormány ennek ellenére is bővíteni kívánja a családtámogatási rendszereket – húzta alá.

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke az eseményen elmondta, hogy „a családpolitika és a demográfiai kérdések minden politikai programnak az alapját kell, hogy képezzék, hiszen minden, amiről beszélünk, addig érvényes és addig aktuális, ameddig vannak magyar gyermekek Vajdaságban”. Hozzátette, hogy az utóbbi időszakban elsősorban a magyarországi családtámogatási modellnek köszönhetően történtek előrelépések a régióban, a szerb parlament elé viszont hétfőn kerül egy törvénymódosítási csomag, amely jelentős mértékben növeli a családtámogatások összegét az országban.

„Bízunk abban, mindez azt fogja eredményezni, hogy több gyermek lesz Szerbiában, így Vajdaságban is” – tette hozzá. Úgy folytatta: a vajdasági magyar politikum mindent megtesz annak érdekében, hogy a vajdasági magyar családok a szülőföldjükön tudjanak boldogulni.

Elolvasom a cikket