Ez az a szervünk, ami soha nem betegedhet meg

A máj mintegy 500 különböző fontos funkciót lát el. Ezek közül – a fehérje és az epesav szintézise, a glükóz felhalmozása és lebontása, az emberre veszélyes méreganyagok semlegesítése. Ezért, ha a májat érinti, az egész szervezet szenved.

A veszélyt az jelenti, hogy a májbetegség korai stádiumában rendkívül nehéz megállapítani. A máj maga nem tud fájni, mert nincsenek fájdalomreceptorai. A betegségre egyszer, ami a jobb borda alatti területen kellemetlen érzést jelezhet.

Szintén a májbetegség egyik jele – hirtelen megjelenő zúzódások a beteg testen. Ebben az esetben eredetük nem külső károsító tényezőkhöz kapcsolódik. Egyéb tünetek közé tartozik a reggeli keserű íz a szájban, a bőr sárgulása, a tenyér vörös színe, rossz lehelet, bőrviszketés, az emésztőszervek működési zavarai.

Az orvosok különös figyelmet fordítanak a napjainkban szintén aktuálisnak számító nem alkoholos zsírmájbetegség kérdéseire.

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül az alkoholos májbetegség problémáját sem. A májrák leggyakrabban májzsugor (az esetek kb. 80%-ában) vagy bármilyen etiológiájú krónikus gyulladás hátterében alakul ki.

Az orvosok emlékeztetnek: a májbetegségek időben történő felismerésének legfőbb hatékony eszköze továbbra is a háziorvosi rendelő. Rendszeresen járjon orvosi vizsgálatokra, ne éljen vissza alkohollal, táplálkozzon helyesen, éljen egészséges életmódot, és a mája meg fogja köszönni.

Elolvasom a cikket