Ezek a fej-nyaki rák fő tünetei

Bár a fej-nyaki daganatok ritkák, késői stádiumuk rendkívül agresszív, és halálhoz vagy rokkantsághoz vezethet. Marina Yengibaryan, a fej-nyaki daganatok osztályának vezetője, az orvostudományok doktora, egyetemi docens arról tájékoztatott, hogy az ilyen daganatokat 2-3-szor gyakrabban észlelik férfiaknál, mint nőknél, de az utóbbi években a nők és a 40 év alatti betegek körében egyre gyakoribb a betegség előfordulása.

A doktornő hangsúlyozta az időben történő szakorvoshoz fordulás és a megfelelő kezelés fontosságát. A daganat korai felismerésekor a gyógyulás esélye eléri a 90 százalékot.

A fej-nyaki rák tünetei közé tartozik a nyelv fájdalma, sebek, vörös vagy fehér foltok a szájban, torokfájás, nyelési nehézség, idegentest-érzés, tartós rekedtség, csomók a nyak területén, a nyelv mozgásának nehézsége vagy zsibbadás.

Ha e tünetek bármelyike három hétnél tovább fennáll, forduljon szakorvoshoz, például onkológushoz, szemészhez, fül-orr-gégészhez, fogorvoshoz vagy endokrinológushoz. A megelőzés érdekében ajánlott évente 1-2 alkalommal fogorvosnál, évente legalább egyszer pedig fül-orr-gégésznél kivizsgáltatni magunkat – olvasható a Privet-Rostov portálon.

Elolvasom a cikket