Tudósokat is meglepte az egészségügyi felfedezés

Kínai tudósok új tanulmánya kimutatta, hogy a nevetést kiváltó speciális gyakorlatok ugyanolyan hatékonyak lehetnek a szemszárazság kezelésében, mint a cseppek.

A száraz szem szindróma egy krónikus betegség, amely a könnyfolyadék-termelés csökkenésével és a szem felszínén lévő könnyfilm stabilitásának zavarával jár. Ez a rendellenesség viszketést, égő érzést, irritációt és fényérzékenységet okozhat.

A kezeléshez általában speciális cseppeket – műkönnyeket – használnak. A tudósok azonban egy nagyon érdekes és hatékony alternatívát találtak. A több mint hat hónapig tartó vizsgálatban több mint 300, száraz szem tüneteivel küzdő ember vett részt.

A résztvevők fele 8 héten keresztül naponta legalább négyszer végzett nevető gyakorlatokat. A gyakorlatok közé tartozott bizonyos mondatok ismétlése, mint például „ha-ha-ha”, „sajt, sajt”, „pofa, pofa”, a „ha-ha” 30-szoros ismétlése 5 perc alatt, az arckifejezések aktív használatával (arckifejezés változása, arc felemelése, szemek hunyorgatása). A másik fele speciális, hialuronsav alapú szemcseppeket használt.

A 8 hetes tesztelés után mindkét csoport javulást mutatott. A nevetést használó csoportban a szemfelszíni betegség indexe 10,5 ponttal csökkent. A cseppeket használó csoportban pedig 8,83 pont volt a javulás. Ez megerősítette a tudósok hipotézisét, miszerint a rendszeres nevetés nem kevésbé hatékony, mint a műkönny.

Ráadásul a nevetési gyakorlatok hatása tovább tartott. A kezelés befejezése után 4 héttel a nevető csoport még mindig javulást mutatott. A cseppes csoportban pedig a tünetek részben visszatértek. Ez megnyitja annak a lehetőségét, hogy a nevetést hosszú távú terápiaként alkalmazzák a száraz szem szindrómában szenvedőknél.

A tudósok arra is emlékeztettek, hogy a nevetés aktiválja a vegetatív idegrendszert, amely szerepet játszik a könnytermelésben. A nevetéssel járó pozitív érzelmek közvetve a stressz csökkentésével és az általános közérzet javításával szintén hozzájárulhatnak a szem egészségéhez.

Elolvasom a cikket