A vérhas tünetei

A Shigella-fertőzés jellemzően kisgyermekeket, illetve idős embereket érint, valamint késő nyári, kora őszi halmozódást mutat. A fertőzés a beteg ember székletével terjed. Elkapható széklettel szennyezett élelmiszerrel, vízzel, fertőzött tárgyakkal és legyek útján közvetítve is.

A betegség jellemzően 2-4 nap lappangási időt követően jelentkezik. A baktériumok behatolnak a bél nyálkahártyájába, és kialakítják a jellegzetes tüneteket.

Főbb tünetek között szerepel a hirtelen fellépő magas láz, az ingerlékenység, esetleg aluszékonyság, a hányinger, hányás, a hasmenés, a hasi görcsök, a puffadás, a kínzó székelési inger, székelési fájdalom vagy az étvágytalanság.

Súlyosabb esetben a széklet véres, nyákos és gennyes is lehet. Felnőtteknél a tünetek enyhébbek lehetnek, mint gyermekek esetében, akár láz nélkül is lezajlik a véres-nyákos-gennyes hasmenés. A kiszáradás a hányás-hasmenés miatt gyorsan kialakulhat, és kezeletlen esetben sokkhoz, halálhoz is vezethet. A fertőzőképesség 1-4 hétig állhat fenn.

Amennyiben a fent említett tüneteket észleli, azaz véres hasmenése, hasi görcse, láza van, mindenképpen és mihamarabb orvoshoz kell fordulni a helyes diagnózis felállítása és az adekvát kezelés érdekében. Vegye fel a kapcsolatot háziorvosával!

A betegség oka a Shigella fajok (flexneri, sonnei, dysenteriae, boydii) egyike, a fertőzés forrása pedig a beteg vagy tünetmentes kórokozót ürítő ember. A kórokozó szájon keresztül jut be a szervezetbe, és elárasztja a vastagbelet, amely begyullad, és kialakulnak a jellegzetes tünetek.

Terjedése széklettel szennyezett, piszkos kéz által, valamint szennyezett ivóvíz, élelmiszer, fürdővíz által és legyek útján közvetítve is lehetséges. Ez a bakteriális dizentéria (vérhas) egyik kórokozója.

A betegség szövődményei ritkák, főképp gyermekeknél és az idősebb korosztálynál fordulhatnak elő.

Bélfekély, bélvérzés, bélperforáció (bélátfúródás), másodlagos bakteriális fertőzés, reaktív arthritis, delírium, kóma és halál is történhet következményként.

A Shigella-fertőzés diagnózisa a tünetek alapján és a széklet mikrobiológiai vizsgálata útján lehetséges, amely során a baktérium érzékenységét is vizsgálják különböző antibiotikumokra.

A betegség kezelése elsősorban az elveszített folyadék és só pótlása (szájon át vagy infúzió formájában). A gyógyulás általában pár nap (4-8 nap), de súlyos formában akár 6 hét is lehet.

A hasmenés miatt kiszáradhat a beteg, ezért az elveszített folyadékot pótolni kell, azonban olyan gyógyszert ellenjavallt adni, amely csökkenti a bél mozgását, mert ez a bél kóros tágulását vonhatja maga után. A fertőzés antibiotikum adásával kezelhető.

A Shigella-fertőzött beteg közösségbe nem mehet, az otthonában vagy kórházban elkülönítendő, amíg a tünetek fennállnak. Fertőzés esetén pihenni kell, sok folyadékot fogyasztani, és még a heveny tünetek lezajlása után is javasolt otthon maradni.

Ez a betegség bejelentendő, azaz a háziorvost értesíteni kell, és a kontaktokat (pl. családtag) szintén megfigyelés alá szükséges helyezni. A járványügyi megfigyelés addig tart, amíg a beteg vagy a közvetlen kontakt személy két negatív székletmintát ad.

A kórokozó terjedéséből adódóan nagyon lényeges az általános és kézhigiéné maximális betartása, főképpen gyermekközösségben, szociális otthonokban, kórházakban, illetve idősotthonokban.

Fontos az élelmiszerbiztonság, a nyers alapanyagok szeparált tárolása, hűtése, a gyümölcsök, zöldségek alapos átmosása és az élelmiszerlánc minden pontján a higiéné betartása.

Elolvasom a cikket