Az indiai- és csendes-óceáni térség előtt álló feladatokról tárgyaltak a régió vezetői

MH/ MTI
2024. szeptember 22. vasárnap. 8:16

Joe Biden amerikai elnök az egyesült államokbeli Claymontban zárt ajtók mögött tartott megbeszélés sajtónyilvános kezdetén azt hangsúlyozta, hogy a négy ország stratégiai értelemben soha nem volt annyira közel egymáshoz, mint ma. Közölte, hogy a találkozó alkalmából új kezdeményezéseket is elindítanak az indiai- és csendes-óceáni térség számára, többi között együttműködés kezdődik a tagországok parti őrségei között, amire korábban még nem volt példa.

Az amerikai elnök előzőleg otthonában, a Delaware állambeli Wilmingtonban fogadta kétoldalú megbeszélésre Anthony Albanese ausztrál, Narendra Modi indiai és Kishida Fumio japán miniszterelnököt.

Narendra Modi indiai miniszterelnökkel az indiai- és csendes-óceáni térség jövőjére vonatkozó elképzelés mellett Kína és Oroszország nagyhatalmi törekvéseiről, és ezek ellensúlyozásának módjairól is beszélt. A találkozón megvitatták az indiai kormányfő közelmúltbeli oroszországi és ukrajnai látogatásának tapasztalatait. Az amerikai-indiai megbeszélés előtt Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója úgy nyilatkozott, hogy „az olyan országoknak, mint India fel kell lépniük és támogatniuk kell a szuverenitás és területi integritás elveit”, ugyanakkor hozzátette, hogy „minden országnak, mindenhol tartózkodnia kell attól, hogy ellássa Oroszország háborús gépezetét”.

Az Anthony Albanese, ausztrál kormányfővel pénteken este tartott megbeszélésen többi között megerősítették elkötelezettségüket Ukrajna további segítése mellett Oroszországgal szemben, és támogatásukat a tartós gázai tűzszünet iránt. Az amerikai-ausztrál találkozón szó volt a Kínával fenntartott diplomáciai kapcsolatokról, valamint aggályosnak nevezték a kelet-ázsiai nagyhatalom destabilizáló tevékenységét a Dél-Kínai-tenger térségében.

A gazdasági kapcsolatokat illetően az amerikai elnök és az ausztrál kormányfő megerősítette együttműködési szándékát a fenntartható és ellenállóképes ellátási láncok kialakításában a kritikus ásványokra, valamint a csendes-óceáni szigetországok bankrendszerének segítésére, amire az Egyesült Államok másfél millió dollárt szán a Világbankon keresztül.

Joe Biden és Kishida Fumio a kétoldalú találkozóján szintén szó volt Kína szerepéről az indiai- és csendes-óceáni térségben, és a diplomáciai kapcsolatok fenntartásáról. A partnerek megerősítették a kritikus fontosságú és fejlődő technológiák, mint a mesterséges intelligencia, és a félvezetők fejlesztése és védelme iránti elkötelezettségüket, valamint a külső gazdasági beavatkozással szembeni fokozott figyelmet.

A közismert nevén Quad, azaz Négyoldalú Biztonsági Párbeszéd (Quadrilateral Security Dialogue) elnevezésű amerikai, ausztrál, japán, indiai együttműködési formátumot 2007-ben japán kezdeményezésre hozták létre. 2008-ban a rendszeres találkozók sorának vége szakadt. Az egyeztetési fórumot 2017-ben újították fel, ami óta rendszeres az érintettek párbeszéde az indiai- és csendes-óceáni térség legfontosabb kérdéseiről.

Elolvasom a cikket