Rétvári Bence: keddig-szerdáig még magas vízállásra kell számítani

MH/ MTI
2024. szeptember 22. vasárnap. 8:26

Rétvári Bence elmondta, a tetőzés után arra kell figyelni, hogy a lassan apadó víz mellett is megőrizzék a gátak és védművek stabilitását. Felhívta a figyelmet arra, hogy a különböző nehézségek, szivárgások, gátszakadások, buzgárok 80 százaléka a tetőzés utáni időszakban következik be, ezért a következő napokban folyamatos figyelőszolgálatra van szükség, hogy sehol ne tudjon áttörni, átszivárogni a víz.

Az államtitkár közölte, a Duna déli részén is folyamatos volt a felkészülés, az ottaniaknak annyi előnyük van, hogy pár nappal később ér oda a tetőzés. Jelezte: eddig nem volt nagyobb probléma, minden nehéz helyzetet sikerült kivédeni. Ehhez arra volt szükség, hogy folyamatosan, a nap 24 órájában mindenki odategye magát az építkezés és a megfigyelés terén is – tette hozzá.

Rétvári Bence kérdésre elmondta, hogy egyedül Pilismarótnál volt rendkívüli esemény, ahol megcsúszott a védekezés gerincét adó töltés, de a búvároknak egy 16 órás művelettel sikerült a problémát megoldani. Ezért is nevezte fontosnak, hogy mindenhol ott vannak a vízügyes szakértők, akik tudják, mit kell tenni kritikus helyzetekben, és azok a katasztrófavédők és katonák, akik a megfelelő élőerőt biztosítják az önkéntesek mellett.

Az államtitkár kitért arra is, hogy alig van olyan vármegye, ahonnan ne jött volna önkéntes a védművek megerősítését szolgáló munkálatokhoz. „Jó érzés, hogy az ország így össze tud fogni” – fogalmazott. Hozzátette: mindenki összefogott, „mindenki beletette a magáét”, ezért sikerült azt elérni, hogy a környező országokkal ellentétben eddig nem követelt emberéletet az áradás.

Rétvári Bence köszönetet mondott minden politikusnak, akik hasznossá tették magukat a gátak mentén és a közösségi médiás megjelenéseikkel arra ösztönöztek másokat is, hogy vegyenek részt a védekezésben. A leghatározottabban visszautasította ugyanakkor Magyar Péter és a Tisza Párt részéről azokat a kritikákat, miszerint nem vesznek részt katonák és egyéb hivatalos szervek a védekezésben, mert – közölte – a katonák mindenhol ott voltak, ahová hívták őket, mint ahogy a katasztrófavédelem szakemberei is.

Elolvasom a cikket