Oroszország csapást mért egy hajóra, amely nyugati lőszert szállított Ukrajnába

A minisztérium szombati közleményében azt állította, hogy orosz harci repülőgépek, drónok, rakéták és tüzérségi erők megsemmisítettek két ukrán lőszerraktárt, és „csapást mértek egy teherhajóra, amelyen rakéták és lőszerek voltak, amelyeket nyugati országok biztosítottak a kijevi rezsimnek”.

A tisztviselők nem közölték, hogy a hajó mennyire sérült meg, és hogy hol történt a támadás, bár Ukrajna főként a fekete-tengeri és a dunai útvonalakra támaszkodik a tengeri szállítmányok fogadásában.

A minisztérium azt is közölte, hogy az orosz erők nagy pontosságú fegyverekkel és drónokkal csapásokat mértek Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, amely a kijevi védelmi ipari komplexumhoz kapcsolódik, valamint UAV-műhelyekre és katonai telepítési területekre.

„A csapás céljai megvalósultak. Minden kijelölt célpontot eltaláltak” – tette hozzá.

Miközben ukrán tisztviselők nem kommentálták Moszkva állítását, miszerint egy teherhajót ért találat, a helyi média az éjszaka folyamán robbanásokról számolt be Harkovban, Dnyipropetrovszkban, Poltavában, Szumiban, Krivij Rihben és több más városban.

Oroszország a krími híd elleni 2022 őszi kijevi támadás óta támadja Ukrajna energetikai infrastruktúráját, kijevi és nyugati tisztviselők szerint a csapások az ország villamosenergia-kapacitásának mintegy felét semmisítették meg. Moszkva fenntartja, hogy soha nem támad meg civileket.

Elolvasom a cikket