Brutálisan megverte a brit Daniel Dubois honfitársát, Anthony Joshuát

2024. szeptember 22. vasárnap. 9:50

A profi boksz hihetetlen népszerűségét jelezi, hogy kilencvenhatezren fizettek több tízezer forintnak megfelelő összeget azért, hogy láthassák a brit bokszpárbajt – sokan több mint száz méterről – a Wembley Stadionban.

A 34 esztendős Anthony Joshua és a 27 éves Daniel Dubois a Nemzetközi Bokszföderáció (IBF) betöltetlen világbajnoki trónjáért mérkőzött, amely azután üresedett meg, hogy a legjelentősebb szervezetek egyesített bajnokává előlépett ukrán Olekszandr Uszik lemondott az IBF-nél őrzött övéről.

A címmérkőzés esélyese a királykategória korábbi világbajnoka, Joshua volt, aki eddigi 31 mérkőzéséből 28-at nyert meg, 25-öt kiütéssel, és háromszor kapott ki, míg az IBF-nél jelenleg ideiglenes bajnokként jegyzett Dubois két vereség mellett 21 győzelmet számlál, ebből 20-at KO-val szerzett.

Meglepetésre Dubois kezdett jobban, pontosabban ütött, és már az első menet végén padlóra küldte az ellenfelét. Ez döntően befolyásolta a mérkőzést, mert Joshuát elbizonytalanította, s a harmadik menetben már másodszor számolt a vezetőbíró az olimpiai bajnokra.

A szorosabb negyedik menet után a harmadik világbajnoki címért küzdő Joshua az ötödikben „magához tért”, úgy érezte, itt a lehetőség a fordításra, támadásba lendült, de Dubois egy hatalmas jobbhoroggal kiütötte. Szurkolói döbbenten nézték, hogy brit ökölvívás korábbi királya a padlón mászkált, kétségbeesetten próbált felkelni.

„Gladiátor vagyok. Harcos vagyok a végsőkig. Szeretnék eljutni ennek a sportnak a legfelső szintjére, és ki szeretném használni a lehetőségeimet” – kiáltotta győzelem után Dubois, aki 24 profi mérkőzésén megőrizte az IBF nehézsúlyú címét, és romokba döntötte hazai riválisa karrierjét.

Így ünnepelte a 27 éves Daniel Dubois a győzelmét

Így ünnepelte a 27 éves Daniel Dubois a győzelmét

Fotó: AFP/Adrian Dennis

Joshua – aki több mint nyolc éve nyerte meg első világbajnoki címét – a 32. összecsapásán a negyedik vereséget szenvedte el. „Gyors és éles ellenfelem volt, én sokat hibáztam. De mielőtt idejöttem, azt mondtam magamban, hogy harcos vagyok. Ezért nem adom fel, készen állok a ringben való csatákra” – mondta a vesztes, utalva arra, hogy a szerződésük záradékában lehetősége lehet a visszavágóra.

Fájdalomdíjul Joshua garantáltan hatmillió fonttal (2,735 milliárd forint) lett gazdagabb, míg Dubois minimum 3,5 millió fontot kaphat, de a nagy érdeklődés miatt a bevételeik jelentősen növekedhettek.

Elolvasom a cikket