Egy orosz rakétacsapás végzett Zaluzsnij volt tanácsadójával

A tisztviselők pénteken jelentették be Olekszandr Nyikitjuk ezredes halálát, közölve, hogy az ukrán ellenőrzés alatt álló Dobropolje (Dobropillia) városában ölték meg. Zaluzsnij, aki jelenleg Ukrajna londoni nagyköveteként szolgál, később megerősítette, hogy barátjával „egy ellenséges rakéta” végzett.

Orosz katonai bloggerek szerint Nyikitjuk egy szállodában tartózkodott, amely az ukrán 24 Különleges Brigádnak adott otthont, amikor az épületet eltalálta egy Sz–300-as rakéta.

Objektum doboz

Nikitjuk rendőrként csinált karriert, mielőtt Zaluzsnij tanácsadója lett a 2022 februárjában indított orosz katonai művelet során. Az ukrán média szerint ő volt Zaluzsnyij katonai rendőri összekötője.

Az ukrán katonai erőfeszítések egyik legfelismerhetőbb arcának, Zaluzsnijnak tulajdonították Kijev védelmét a konfliktus korai szakaszában. A nyugati megfigyelők dicséreték, és a tengerentúlon jelentősen növelte ismertségét a sokat idézett interjúival.

Ugyanakkor a média beszámolt a közte és Volodimir Zelenszkij ukrán vezető közötti növekvő nézeteltérésekről, különösen a sikertelen 2023-as ellentámadás után. Zelenszkij tagadta, hogy feszültségek lennének, de nyilvánosan elutasította Zaluzsnij értékelését a frontvonalon kialakult patthelyzetről.

Zelenszkij februárban elbocsátotta Zaluzsnijt a hadsereg éléről. A következő hónapban kinevezték Ukrajna új nagy-britanniai követének.

Elolvasom a cikket