Mit lehet 90 fokon mosni és mit nem?

A mosási módot bölcsen kell megválasztani: ha a dolgokat állandóan 90 fokon mossa, hamarosan elveszítik a színüket és összemennek, mivel a nagyon forró víz roncsoló hatással van rájuk. Ez alól azonban vannak kivételek.

A pamut– vagy vászontermékek például kibírják a magas hőmérsékleten történő mosást. Ezért ha kétségei vannak afelől, hogy a pamutot 90 fokon moshatja-e – moshatja, ha a gyártó nem tiltja a termék címkéjén.

Lehet-e ágyneműt 90 fokon mosni? Ha pamutból vagy vászonból készült, ugyanez vonatkozik a törölközőkre is. Kívánatos, hogy a termékek ne legyenek színezettek – a szín, mint már említettük, a hőmérséklettől elkopik.

Tehát a 90 fokon való mosás a következő esetekben lehetséges:

– nem színezett pamut és vászon ágyneműk (hacsak a címkén másként nem szerepel);

– pamut és vászon fürdő– és konyhai törülközők (nem színezett);

– erősen szennyezett munkaruhák.

De ha például farmerruhákról beszélünk, amelyek gyakran pamutból, de szintetikus anyagok hozzáadásával készülnek, a 90 °C-os mosási hőmérséklet számukra pusztító lesz. Nem szabad elfelejteni, hogy ha foltok vannak, akkor még mindig jobb, ha folteltávolítóval vagy népi gyógymódokkal távolítjuk el őket, áztatjuk a dolgot, majd optimális hőmérsékleten mosunk.

Mit nem szabad 90 fokon mosni

A 90 fokon való mosás ellenjavallt:

– szintetikus szövetek;

– kényes szövetek (például selyem, csipke, tüll);

– gyapjú;

– farmerszövetek (lásd fent).

Az ilyen termékek esetében már egyetlen ilyen magas hőmérsékleten történő mosás is katasztrofális. A szintetikus anyagok például nem bírják a 60 °C feletti hőmérsékletet, a gyapjú – 40 °C felett, a kényes szövetek és 30 °C-on kell mosni.

Ami a baktériumokat illeti, sokan közülük ellenállnak a magas hőmérsékletnek, míg 40 fok feletti hőmérsékleten a szövet szálaiban még erősebben eltömődnek a szerves szennyezőanyagok.

Ne feledje, hogy a magas hőmérsékleten történő állandó mosás a mosógépének is árthat, mivel a vízkő gyorsabban képződik.

Elolvasom a cikket