Ez a gyümölcs csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát

Nem hiába hangsúlyozzák a szakértők, hogy a több gyümölcs és zöldség fogyasztásával már sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. A demencia kialakulásának kockázatát is csökkenthetjük így, egy orvos elárulta, pontosan melyik gyümölcsöt kell hozzá fogyasztanunk napi szinten.

Egy szakértő felfedte, hogy egy egyszerű gyümölcs fogyasztása segíthet csökkenteni a demencia kialakulásának kockázatát. Dr. Emer MacSweeney szerint a több áfonya fogyasztása csökkentheti az időskori demencia kialakulásának esélyét, és javíthatja a memóriát. Úgy gondolják, hogy napi fél csésze áfonya segít az agy egészségének megőrzésében. Dr. MacSweeney elmondta: „Az áfonya gazdag antioxidánsokban, különösen antociánokban, amelyek segítenek csökkenteni az oxidatív stresszt és a gyulladást – két olyan tényezőt, amely összefügg a kognitív hanyatlással. E bogyók rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható az agyműködés javulásával, a memória megőrzésével és az időskori betegségek, például a demencia alacsonyabb kockázatával.”

Nem ez az első eset, hogy az áfonyát összefüggésbe hozzák a demencia kockázatának csökkentésével. A Cincinnati Egyetem 2022-es tanulmánya szerint az áfonya fogyasztása az ötvenes éveinkben segítette a memória megőrzését.

Demencia a sztárvilágban: nem Gena Rowlands az egyetlen, aki Alzheimer-kórban szenved

A demenciával élők és szeretteik életére is komoly nyomással nehezedik a betegség, nem kivételek ez alól a hírességek sem. Többen közülük őszintén beszéltek a betegségükről, ezzel is támogatva sorstársaikat, akik maguk is a demencia áldozatai. Bruce Willisen kívül még sok olyan híresség van, aki megszólalt az állapotáról.

Elolvasom a cikket