Napi egy kanálnyi ebből megmenti Önt a prosztata- és mellrákos megbetegedésektől

A lenmag a hasznos anyagok egyedülálló természetes kincsesbányája. Van benne minden, ami fontos és szükséges az emberi test számos rendszerének normális működéséhez. A len gyógyító tulajdonságairól tudtak és az ókori görögök. A nagy orvos Hippokratész azt tanácsolta a betegeinek, hogy a nyálkahártya-gyulladások esetén a lenmagból készült főzetet igyanak. Egyszerűen fogalmazva influenza, akut légúti vírusfertőzések és megfázás esetén.

„De ami a legfontosabb, a lenmag százszor többet tartalmaz egy bizonyos típusú fitoösztrogénből, a lignanból, mint bármely más termék – hangsúlyozza a dietetikus. – A lignánok hormonszerű vegyületek, amelyek csökkentik a rosszindulatú daganatok kockázatát. Emellett antibakteriális, vírusellenes és antioxidáns hatásuk is van. Természetesen a lenmag nem gyógyhatású készítmény. De a prosztata-, vastagbél- és mellrák megelőzésére az orvosok – onkológusok ajánlják használatát.

A férfiak számára a len hasznos, mert csökkenti és normalizálja a koleszterinszintet, és szabályozza a vér glikémiás szintjét is.

Nők számára a lenmagot a menopauza alatti hőhullámok csökkentésére ajánlják. Javítja a nő pszicho-érzelmi állapotát is: nyugodtabbá és kiegyensúlyozottabbá válik.

Az orvosok napi ajánlásai: napi egy evőkanál lenmag, zabpehelyhez, levesekhez és salátákhoz adva, vagy muffinba sütve.

Ezenkívül a lenmagnak más hasznos anyagai is vannak: Ezek a B-csoport vitaminjai – jelentősen felgyorsítják az anyagcserét, és csökkentik a zsírréteg szintjét is.

Van magnézium, amely felelős a szív- és érrendszeri és idegrendszer működéséért. Ezenkívül a magnézium normalizálja a vérnyomást.

Van benne foszfor, amely befolyásolja az agy és az idegrendszer működését és a sav-bázis egyensúlyt, és van benne réz, a zsírok és szénhidrátok anyagcseréjében részt vevő elem.

Szintén a lenmagban van A-vitamin (retinol) – ez felelős az immunrendszerért, a szem egészségéért, részt vesz a fehérjeszintézisben. Különösen fontos a nők számára a terhesség alatt, mivel döntő szerepet játszik a gyermek növekedésében és fejlődésében. Van E-vitamin – fontos a reproduktív és a szív- és érrendszer számára, javítja az erek rugalmasságát, megakadályozza a koleszterin plakkok kialakulását, fiatalító hatású.

És még a C-vitamin, amely fontos az aktív immunitáshoz, növeli a szervezet ellenálló képességét a vírusokkal és fertőzésekkel szemben, támogatja az érrendszer egészségét, lassítja a sejtek oxidatív károsodását és meghosszabbítja a fiatalságot.

Ezenkívül a len tartalmaz zsírsavakat – omega-3-6-9. A nők egészségének támogatása érdekében az omega-3 különösen előnyös. Fokozzák a reproduktív funkciókat, normalizálják a hormonális hátteret, tónusban tartják az ereket, védelmet nyújtanak a visszerek és a trombózis kialakulása ellen.

Könnyebb megmondani, hogy mi az, amiben a lenmag nem! Nem véletlen, hogy a 8. században Nagy Károly külön rendeletet adott ki – minden alattvalójának a kicsiktől a nagyokig kötelező volt lenmagot beiktatni az étrendjébe. A frankok királya hitt az aranyló magvak csodás erejében.

Fontos megjegyezni, hogy nyers lenmagot nem szabad fogyasztani: a magok kemény héját a gyomrunk nem képes megemészteni (a szervezetből teljesen eltávolítják). Ahhoz, hogy az összes fenti anyagot asszimiláljuk, megfelelően kell elkészíteni a lenmagból készült ételeket.

A legegyszerűbb, ha a lenmagot kávédarálóban őröljük meg. A kész por hozzáadható zabkásához, joghurthoz, csókokhoz, pudingokhoz, salátákhoz. Ebben a formában a magok megtartják az összes hasznos anyagot és vitamint, amelyek könnyen asszimilálódnak a szervezetben. A lenmaglisztből finom és egészséges desszerteket készíthet. Alacsony kalóriatartalmúak és ideálisak azok számára, akik figyelnek az alakjukra.

A len zabkása a legelterjedtebb módja a szemek felhasználásának. Elkészítése egyszerű: 2-3 evőkanálnyi szemet kávédarálóban őröljünk meg, öntsük fel egy pohár meleg tejjel vagy vízzel, és hagyjuk 3-5 percig áztatni. Ízlés szerint a zabkásába mézet, bogyókat, gyümölcsöket adhat.

Ennek az ételnek az az előnye, hogy nem tartalmaz glutént, és ennek megfelelően ajánlott az intoleranciában szenvedőknek. Ezenkívül a lenmagkása segít fenntartani a normál vércukorszintet. Ez a felesleges glükóz felszívódásának köszönhető a nyirokból és a vérből. Az ilyen tulajdonságok teszik ezt az ételt hasznosnak a cukorbetegek számára.

A magok megfőzése nem lesz mindenkinek a kedvence, de hasznos a mérgezés, a gyomor-bélrendszeri betegségek esetében. Ha a magokat egy éjszakán át vízzel öntjük le, úgynevezett lenmagos nyálka képződik, amely borogató, nyugtató és hashajtó hatású. Ezt a folyadékot gyakran használják gyomorhurut, vastagbélgyulladás, gyomorfekélybetegség kezelésében.

A rostok jelenléte a magvak összetételében a lenmagot hatékony eszközzé teszi a túlsúly elleni küzdelemben. A rostok hozzájárulnak az ételek teljes emésztéséhez és normalizálják az egész emésztőrendszer működését. Különösen segít kíméletesen megtisztítani a szervezetet minden felesleges dologtól, beleértve a salakokat és a méreganyagokat is.

Fontos szabály bármilyen rosttartalmú termék fogyasztásakor, hogy naponta legalább két liter tiszta vizet igyunk. A teát, kávét és más koffeintartalmú italokat nem szabad beleszámítani a víz összmennyiségébe.

Nem szabad elfelejteni, hogy a lenmagból készült ételek puffadást és hasmenést okozhatnak, ezért a terméket óvatosan kell használniuk azoknak, akiknek ilyen problémáik vannak. Továbbá, mivel epehajtó hatású, a lenmag ellenjavallt az epekő- és húgykövességben szenvedők számára.

Gyermekeknek köhögés, influenza és akut légúti vírusfertőzések esetén lenmaggal készült főzeteket lehet adni – ezek leküzdik a parazitákat és kíméletesen eltávolítják a váladékot.

Figyelem: Az epehajtó hatás miatt az epekövességben szenvedőknek óvatosan kell használniuk. Az endometritiszben, méhmiómában és policisztás petefészekben szenvedő nőknek teljesen el kell utasítaniuk ezeket a magvakat. Terhes és szoptató nőknek korlátozniuk kell a fogyasztásukat.

Elolvasom a cikket