Ez az ital kötelező az ötven felettiek számára

„A helyes táplálkozás már fél siker. A legfontosabb, amit tehetünk a szervezetünkért, hogy megfelelően iszunk – mondja a híres orvos. – Természetesen nem az alkoholról beszélünk. A megfelelő ivás nagy ösztönző. Régóta bizonyított, hogy víz nélkül a nők szépsége nagyon gyorsan elmúlik. Mindig azt mondom – ne engedd a kiszáradást! Különösen azért, mert a megfelelő mennyiségű víz nem csak megfiatalítja a szervezetet, hanem szó szerint meghosszabbítja az életet! Ez az egyik fő recept a hosszú élettartamhoz és a tónus megőrzéséhez idősebb korban.”

Mi más hasznos még a vízen kívül „ötven felett”?

Az időseknek nagyon hasznos rendszeresen erős zöld teát inni – tanácsolja Elena Voronchuk. – Ez az ital sok antioxidánst és más hasznos anyagot tartalmaz, amelyek pozitív hatással vannak a szív sejtjeire és az egész szervezetre. Ezenkívül a zöld tea eltávolítja a méreganyagokat, a toxinokat, a felesleges folyadékot a szervezetből, kiváló hatással van a szív és az erek egészségére. Azt is megállapították, hogy az ital megakadályozza a demencia kialakulását, javítja a szem egészségét (többek között hasznos a zöldhályog megelőzésére). Fontos, hogy a zöld tea serkenti az agyműködést és lassítja a szervezet öregedési folyamatát. Ne feledje azonban – a hatás csak akkor lesz, ha rendszeresen teát iszik, helyesen főzi, és minőségi terméket vásárol. A lakosok tudják, hogy nem minden zöld tea valóban hasznos, – sok hamisítvány. Tehát a tea kiválasztását felelősségteljesen kell kezelni. Az is fontos, hogy helyesen főzzük, – csak ebben az esetben lesz hasznos. A főzésnek szigorúan vízzel kell történnie, amelynek hőmérséklete 80 fokosnak kell lennie. Az első főzetet le kell ereszteni. És csak a második alkalommal főzött zöld tea hordozza a maximális mennyiségű előnyöket a szervezet számára.

Zárójelben jegyezzük meg, hogy a kutatások szerint azok körében, akik naponta több mint ötször ittak zöld teát, a nőknél 23 százalékkal, a férfiaknál 12 százalékkal csökkent a halálozási arány. A szív- és érrendszeri betegségekből – 31 százalékkal, illetve 22 százalékkal, a stroke-ból – 42 százalékkal, illetve 35 százalékkal.

Az orvos azt is elmondta, hogy nyáron nem szabad elhanyagolni a bogyós gyümölcsöket.

De azt tanácsolja, hogy kerülje a cukor hozzáadását hozzájuk. Ha valóban édeset akarunk, akkor jobb, ha steviát használunk – hangsúlyozta Voroncsuk. – Ez egy nagyon hasznos növény: a stevia képes kitágítani az ereket, eltávolítja a nátriumot a szervezetből, ami segít csökkenteni a vérnyomást. A steviából javítja az egészséget, csökkenti a súlyt, javítja a véráramlást, csökkenti a magas vérnyomás kockázatát. A stevia azért értékes, mert több tucatszor, sőt százszor édesebb, mint a cukor, de nem növeli a vércukorszintet. Így az idősek számára nélkülözhetetlen termék, többek között az italok elkészítésében is.

Elena Voronchuk azt is ajánlotta a korosztálynak, hogy gyakrabban készítsenek smoothie-kat – ezek gyümölcs- és zöldségkeverékek, úgynevezett zöld koktélok.

„Adjunk avokádót a turmixunkhoz” – tanácsolta az orvos. – Az avokádó szuper egészséges és öregedésgátló gyümölcs. Bármilyen italt feltölt tápanyagokkal! És varázslatos turmixszá változtatja, amely segít csökkenteni a gyulladást és lassítja a szervezet öregedését. Az avokádónak magas az egészséges zsírok tartalma. Emellett polifenolokban is gazdag – olyan antioxidánsokban, amelyek jót tesznek a szív- és érrendszeri rendszer számára. Nélkülözhetetlen a jó látás megőrzéséhez idősebb korban. Ez a gyümölcs pedig E-vitaminban is gazdag, ami segíthet azoknak, akik száraz bőrrel küzdenek.

Az orvos azt is tanácsolja, hogy fogyasszunk kakaót, – jótékony hatással van a szívre. Az ital flavanolokat tartalmaz, amelyek fiatalon tartanak, és az ereket is egészségesen tartják. Csökkenti a magas vérnyomás és az olyan betegségek kockázatát, mint a cukorbetegség.

A céklalé javítja a véráramlást az agyban, különösen annak homloklebenyében. Ez pedig megelőzi a kognitív károsodást.

A szójatej megelőzi a ráncokat. Ez a benne található izoflavonoknak köszönhető, amelyek megakadályozzák a kollagén lebomlását.

A sárgarépalé szükséges a memóriához. Luteolint tartalmaz, amely segít csökkenteni a kognitív változásokhoz vezető gyulladást.

Nagyon könnyű elkészíteni – csak egy turmixgépre van szükség, ami ma már mindenkinek van – mondja Voronchuk.

Elolvasom a cikket