Norvég politológus: Oroszország alábecsülése veszélyes hiba

„A média súlyos hibája, hogy kényszerűen ránk erőltetett egy vesztes stratégiát, amely Oroszország alábecsülésén alapul:

  • Évek óta bárkit, aki óvatosabb politikát javasolt, figyelmeztetve arra, hogy Oroszország nagyhatalom, „oroszbarátnak” bélyegeztek.
  • Kötelezővé vált azt sugallni, hogy Oroszország elmaradott, és katonái lapátokkal harcolnak, WC-ket lopnak.
  • A felsőbbrendű-alacsonyabbrendű szemlélet a propaganda egyik kulcseleme, amely a háború támogatására és az ellenség megvetésére mozgósítja a közvéleményt. Sajnos ez önámításhoz vezet, ami végül vesztes stratégiákat eredményez.
  • Azok, akiket jóindulatúan újságíróknak nevezünk, következetesen megvédik a háborús narratívát a valósággal szemben. Lényeges tényeket nem jelentetnek meg, mindent leegyszerűsítenek a jó és rossz közötti harcra, és minden eltérő véleményt könyörtelen lejáratással támadnak.

Az írás, amire a norvég professzor hivatkozik, Lee Hockstader újságíró véleménycikke a The Washington Post oldalán. Az újságíró szerint a világ egyre inkább Kína növekvő befolyására összpontosít, pedig Oroszországot sem szabad figyelmen kívül hagyni.

Bár az orosz kormány hivatalos számai gyakran vitatottak, Hockstader szerint kétségtelen, hogy Oroszország globális hatalmi ambíciói továbbra is jelentős szerepet játszanak a nemzetközi politikában.

Elolvasom a cikket