Bármikor elnyelheti egy kisváros lakóinak otthonait a föld

Stuart és Tonya Junker imádták csendes környéküket a dél-dakotai Black Hills közelében – egészen addig, amíg a föld be nem kezdett omlani a házuk körül, és nem kezdtek el attól félni, hogy otthonukat elnyeli a mélység. Az államot hibáztatják, amiért eladta nekik a földet, amire építkeztek, annak ellenére, hogy az államnak tudomása volt arról, hogy egy régi bánya húzódik a terület alatt. Amióta a víznyelők elkezdtek megnyílni, ők és mintegy 150 szomszédjuk 45 millió dollárra (15,8 milliárd forint) perelték be az államot, hogy fedezzék a házaik értékét és a jogi költségeket. A beomlások meglehetősen gyakoriak régi bányáknál, de a dél-dakotai körülmények kiemelkednek a többi közül – mondta Paul Santi geológiai-mérnök professzor. Az a tény, hogy ekkora víznyelők ennyi otthont veszélyeztetnek, hírhedtté teszi a Hideaway Hills-i helyzetet.

„Adtam órákat a geológiai problémákkal kapcsolatos történetekről, és ez egy olyan eset, amely bekerül majd a tankönyvekbe” – mondta Santi.

Hideaway Hillst 2002 és 2004 között építették egy állami területen, ahol a közeli cementgyár korábban gipszet bányászott. Kathy Barrow ügyvéd, aki a lakosokat képviseli, azt mondta, hogy az állam eladta a felszíni területet, de megtartotta magának a felszín alatti részt, és nem hozta nyilvánosságra a tényt, hogy eltávolították a talaj nagy részét. A helyzet azután eszkalálódott, hogy 2020-ban egy nagy víznyelő nyílt a közelben. Az első óriási beomlás óta több lyuk és süllyedés is megjelent, és most már túl sok van ahhoz, hogy meg lehessen számolni – mondta az ügyvéd.

Objektum doboz

Az instabil talaj 158 házat érintett, valamint utakat és a közműveket is. Az államot képviselő ügyvéd nem kívánt nyilatkozni, de az állam kérte a bírót, hogy utasítsa el az ügyet. A bírósági dokumentumokban a beperelt állami szervek azt mondták, hogy „szeretnék kifejezni őszinte együttérzésüket sok ingatlantulajdonosnak, és »tragikusnak« nevezték a víznyelőképződést”. Az állam mégis azzal érvelt, hogy nem az ő hibájuk és a valódi felelősök ebben az ügyben a fejlesztők, az ingatlanügynökök és a házépítők, akik tudatosan döntöttek úgy, hogy egy elhagyott bánya fölé építkeznek, miközben eltitkolták ezt a tényt a házvásárlók elől. A bírósági dokumentumokban az állam az 1900-as évekig vezette vissza a terület bányászati múltját, megemlítve egy vállalatot, amely 1930 előtt a föld alatt és a felszínen is bányászott – írja az ABC News.

„Egyszerűen kiábrándító, hogy az állam nem akar gondoskodni rólunk” – mondta egy helyi lakos.

Elolvasom a cikket