Meglepő okok, amik az alvászavar mögött állhatnak

1. Este csokoládét eszik

A csokinak számos egészségügyi előnye van, de sajnos az alvást nem segíti, hiszen koffeint tartalmaz. Az emberek gyakran figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy minél nagyobb a csoki kakaótartalma, annál több benne a koffein. Ha az étcsokoládé mellett tette le a voksát – nagyon helyesen! – és lefekvés előtt megjutalmazza magát pár kockával, akkor egy extra, nem kívánt koffeinadagot kap pont akkor, amikor a legkevésbé van rá szüksége. (Egyébként nem csak az étcsoki okozhat problémákat az alvásban: más cukros ételek is megzavarhatják a nyugodt pihenést a hirtelen vércukorszint-emelő, majd -csökkentő hatásuk miatt.)

2. A hálószobája túl csendes

Meglepő módon néha nem a zaj, hanem a túl nagy csend a baj. Egy tökéletesen csendes hálószobában ugyanis minden apró, véletlenszerű hang felkeltheti a figyelmét. Megoldás lehet a fehér zaj vagy a természet hangjait utánzó zene hallgatása.

3. A borsmenta szerepel az esti rutinjában

Akár a fogkrémből, akár az esti gyógyteából kerül a borsmenta a szervezetébe, serkentő hatású lehet. Már egy 2005-ös tanulmány is megállapította, hogy azok, akik borsmentaolajjal érintkeztek, hiába feküdtek elsötétített szobában, csökkent az álmosságuk. A citrusfélék, az eukaliptusz és a rozmaring energetizálják és felébresztik az elmét. Ha nehezen tud elaludni, cserélje le a mentateáit például kamilla- vagy jázminteára, és válasszon kevésbé mentolos fogkrémet.

4. Nem mossa ki a párnáit

Az párnák nagyon sok káros anyagot gyűjtenek össze: szennyeződést, elhalt bőrt, szőrt, penészgombát, gombát, háziállatok szőrét, poratkákat. Ezek az anyagok allergiás tüneteket okozhatnak (gondoljunk csak a tüsszögésre, a köhögésre, az orrfolyásra, az orrviszketésre és és a szem viszketésére) amelyek zavarják vagy néha szinte lehetetlenné teszik az alvást. A párnákat általában 12-18 havonta kell cserélni kell, és amíg használja, egy-két havonta ki kell mosni őket.

5. Este veszi be a multivitamint

Valószínűleg tudja, hogy sok gyógyszer – az allergia elleni gyógyszerektől a koleszterin és triglicerid csökkentésére szolgáló gyógyszereken át az antidepresszánsokig – megzavarhatja az alvást. De bizonyos vitaminok, különösen a B-vitaminok is képesek erre. Ennek oka valószínűleg az, hogy a B12-vitamin fokozhatja a fényérzékenységet, gátolja a melatonin alváshormon termelését, és megzavarhatja a normál alvási-ébrenléti ritmust. Éppen ezért a multivitaminokat célszerű reggeli után bevenni.

6. Bőségesen vacsorázik

Alvás közben az anyagcsere „megjavítja és helyreállítja” önmagát, az emésztőrendszer pedig pihen. Ha közvetlenül lefekvés előtt eszik, ráadásul nagyobb adagot, az emésztőrendszere azonnal működésbe lép, ez pedig nem tesz jót az anyagcsere egészségének – hozzájárul a hízáshoz, a magasabb koleszterin- és inzulinszinthez, valamint a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatának növekedéséhez –, ráadásul az alvást is megzavarhatja.

7. Fűszeres a nap utolsó étkezése

A sok fűszeres étel fogyasztása kissé megemelheti a testhőmérsékletet. Miért fontos ez? A testhőmérséklet természetes módon csökken éjszaka, a test alvásra való felkészülésének részeként, így a fűszeres ételek rossz irányba viszik (megemelik) a testhőmérsékletet. A fűszeres ételek gyomorégést is kiválthatnak, ami gyakran rosszabbodik, ha lefekszik pihenni, és megnehezíti az elalvást.

Elolvasom a cikket