A NAV nagy fogása

MH/MTI
2024. szeptember 23. hétfő. 11:09

A NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága azt közölte hétfőn az MTI-vel, hogy a látszatra legálisan működő Puebla és Tercel cégcsoport 2014 és 2019 között ügynökökön keresztül értékesített utalványokat gazdasági társaságoknak, önkormányzatoknak, közintézményeknek, színházaknak, valamint sportegyesületeknek.

A munkáltatók a cégcsoport „szolgáltatását” igénybe véve a megrendelt utalványokat – azok kiosztását követően, vagy akár anélkül is – készpénzre váltották, majd bér jellegű juttatásként a dolgozóiknak adták, így kerülték el a munkaviszonyból származó jövedelmet terhelő adók és járulékok megfizetését – írták.

A cégcsoport számos szövetkezetet is alapított, amelyek a megrendelők tevékenységi köréhez kapcsolódó szolgáltatásokról állítottak ki számlákat. A megrendelő cégek saját munkavállalóikat léptették be a 15 különböző szövetkezet valamelyikébe, majd az elvégzett munka után járó díjazást, munkabér helyett „tagi támogatás” jogcímén fizették ki a dolgozóknak, szintén megkerülve a munkáltatással összefüggő adó- és járulékfizetési kötelezettséget – közölték.

Hangsúlyozták, hogy a Puebla és Tercel cégcsoport fiktív számlákkal is trükközött az adóelkerülés érdekében: a számlákon feltüntetett szolgáltatások (például call center vagy adminisztratív szolgáltatás) a valóságban nem teljesültek, azok áfatartalmát a megrendelők jogosulatlanul helyezték levonásba.

A cégvezetők a bűncselekmények elkövetését beismerték, és a vagyoni hátrány teljes összegét önként megtérítették a NAV elkülönített letéti számlájára, vagy önrevízióval éltek.

Közölték azt is, hogy a Büntető törvénykönyv szerint korlátlanul enyhíthető annak büntetése, aki a költségvetési csalással okozott vagyoni hátrányt a vádemelés előtt megtéríti.

Azon gyanúsítottak esetében, akiknél a gyanúsítás tárgyát képező cselekmény büntetési tétele nem haladja meg az öt évet, a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség felajánlotta, hogy feltételesen felfüggeszti az eljárást, és annak eredményéhez (beismerő vallomás és az okozott vagyoni hátrány önkéntes megtérítése) képest az eljárás megszüntetését helyezi kilátásba – áll a közleményben.

Elolvasom a cikket