Sok a halálos áldozat Libanonban

MH/MTI
2024. szeptember 23. hétfő. 16:10

Az izraeli légierő hétfő reggel óta több mint háromszáz, a Hezbollahhoz tartozó célpontot támadott, ezt a számot a vezérkari főnök is megerősítette a tel-avivi főhadiszálláson. A légicsapásokban életét vesztette a Hezbollah egyik magas rangú tisztviselője, Ali Aburia.

A libanoni áldozatok között nők, gyerekek és egészségügyi dolgozók is voltak az ország egészségügyi minisztériuma szerint, s az ott élők tömegesen menekülnek az ország északi része felé. Egy libanoni telefontársaság azt jelentette, hogy Izrael több mint nyolcvanezer telefonhívással figyelmeztette a dél-libanoniakat, hogy hagyják el otthonaikat.

A Hezbollah közölte, hogy válaszul rakétákat lőtt ki Izrael katonai létesítményeire. Az izraeli hadsereg szóvivője szerint mintegy harmincöt libanoni rakétát észleltek Cefat térségében, ezek közül több lövedék nyílt, lakatlan területen csapódott be, és többet elfogtak. Számos rakéta ért földet a Kineret- vagy Genezáret-tó környékén.

A lezuhanó lövedékek nyomán kitört tüzek eloltására hét tűzoltóegységet hívtak a libanoni határtól mintegy negyven kilométerre fekvő Amiad kibuc térségébe.

Ketten könnyebben megsebesültek Észak-Izraelben, a goláni kereszteződésben egy lezuhanó rakéta miatt. Egy 59 éves férfit repesz sebesített meg, egy 25 éves férfi pedig az óvóhelyre tartva szenvedett el sebesülést. Három további sebesültet szállítottak a tiberiasi kórházba.

„Olyan napok előtt állunk, amikor a közvéleménynek higgadtságot, fegyelmet és teljes engedelmességet kell mutatnia a polgári védelem utasításainak betartásában” – mondta Joáv Galant védelmi miniszter hétfőn.

Elolvasom a cikket