Még nincs vége a kullancsszezonnak

A korábbi meleg és száraz idő miatt rengeteg az idei évben a kullancs, és bár a kánikula kifutott, a kullancsveszély velünk marad még. A klímaváltozás, az elmaradó tartós hideg időjárás miatt már egész évben érdemes odafigyelni a vérszívók elleni védekezésre, ősszel pedig fokozottan indokolt az óvatosság. Ennek oka, hogy a nyári forróságot ezek az ízeltlábúak rejtekhelyeken, gazdaállatokon próbálták átvészelni, a hűvösebb időben azonban aktivizálják magukat, illetve az év ezen szakára a legfiatalabb, idei kullancsgeneráció is áldozatokat keres. Az Ökológiai Kutatóközpont szerint az év második kullancsdömpingje áll előttünk.

A kullancs csípése nem okoz nagyobb gondot, ám a nyálával terjesztett betegségek igen veszélyesek lehetnek. Hazánkban leginkább az FSME-vírus által okozott agyvelőgyulladás és a Lyme-kór fenyeget. Sajnos friss kutatások azt mutatják, hogy létezik egy újonnan felismert vírus is, a Wetland, avagy WELV, amelynek tünete a láz, szédülés, fejfájás, rossz közérzet, hátfájás, hányinger, hányás, hasmenés. De szövetkárosodás és véralvadás jelei is jelentkeztek egyeseknél, sőt valakinél kómát is okozott. Ez a vírus Európában még nincs jelen, így elsődlegesen az FSME-vírus terjedése és a Lyme-kór megelőzése kívánja figyelmünket.

Hogyan védekezzünk?

Magas fűvel terített, bozótos, susnyás területen kell a leginkább vigyázni, ám a városi parkokban, kertekben is előfordulnak kullancsok. Támadásukat elsősorban hosszú ruházattal, kullancsriasztó készítményekkel lehet elkerülni. Ezek mellett egy-egy illóolaj is segítségünkre lehet. Az SME-vírus által okozott agyvelőgyulladás kialakulása ellen háromrészes védőoltással védekezhetünk, amelyet érdemes beadatni. A Lyme-kór ellen védőoltás nem érhető el.

Ha kullancsot találunk magunkban, és a csípés helyén legalább 5 cm átmérőjű vöröses vagy kékeslilás bőrpír jelentkezik, azonnal forduljunk orvoshoz. Ha bőrpír nem jelentkezik, de a kullancscsípés utáni néhány hétben egyéb tüneteket (pl. láz, fejfájás, izom és ízületi fájdalom stb.) észlelünk magunkon, szintén forduljunk orvoshoz. Amennyiben szívdobogásérzést, bénulást, nehézlégzést vagy súlyos fejfájást tapasztalunk, azonnal keressük fel a sürgősségi ügyeletet, vagy hívjunk mentőt.

Elolvasom a cikket