Újra felfedezhették a gyógyító bibliai balzsamot

A bibliai balzsam (héberül: tsori) forrása régóta rejtély. Vannak tudósok, akik úgy vélik, hogy egyszerűen a júdeai balzsamnak a szinonimája. Lehetséges, hogy most néhány kérdésre választ ad egy Sheba becenevű kis mag. A Ciszjordániában, Wadi el-Makkukban egy barlangban felfedezett mag évtizedekig a Héber Egyetem alagsorában hevert, mielőtt az Arava csapat egy tagja kiszedte más magok kollekciójával együtt.

Szénizotópos kormeghatározással megállapították, hogy a mag a Kr.e. a korai 11. század és a késői 13. század közti időszakból származik. A most majdnem 3 méter magas Sheba az Arava Intézet üvegházában van.

De ez a történet többről szól, mint hogy csak életre keltettek egy ókori magot. A Shebaból kicsírázott fa most a bibliai tsori forrásának első számú jelöltje. Ugyanabba a családba tartozik, mint a tömjén és a mirha, és tiszta gyantát termel, aminek széles körű orvosi rendeltetése van: sebgyógyító, gyulladásgátló, antibakteriális, vírusellenes, és még tumor ellenes anyagként is szolgál.

Bár majdnem ezer évvel ezelőtt sikerült a magnak bejutnia egy barlangba, a kicsírázott növény nem felel meg egyetlen ma ismert fajnak sem. A csapat szerint ez teszi a Shebat a bibliai balzsam nagyszerű jelöltjévé, amit számos bibliai forrás említ és megjegyzik gyógyító tulajdonságait. Az ezekből a fákból kivont balzsam hihetetlenül értékes lehetett a bibliai időszak idején és utána.

Elolvasom a cikket